НОВИНИ

Хронология на атентата срещу "Шарли Ебдо"

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:48, 02.09.2020
Чете се за: 00:43 мин.
По света

В Париж започна делото за нападението срещу сатиричното издание "Шарли Ебдо". През януари 2015-а Франция преживя три дни на терор, по време на които при атаки, дело на една и съща терористична клетка, бяха убити 17 души.

На 7 януари около 11:30 сутринта, двама въоръжени с автомати мъже нахлуват в редакцията на "Шарли Ебдо". Убиват охранителя на входа, след което поименно назовават карикатуристите, които са тяхна мишена. Загиват 11 души, сред които и главният редактор на изданието.

Мотивът за нападението е карикатура на пророка Мохамед. В редакцията на сатиричното издание извършителите извикали: "Аллах е велик" и "Отмъстихме за пророка".

Атентаторите са идентифицирани като братята Саид и Шериф Куаши. Френски граждани от алжирски произход. Успяват да избягат от редакцията на "Шарли Ебдо", убивайки полицай.

Ден по-късно - на 8 януари друг джихадист, от същата терористична клетка убива полицайка в Монруж, недалеч от Париж. Извършителят е Амеди Кулибали.

На третия ден Кулибали взима заложници в еврейски супермаркет в Париж. Убива четирима души. В същото време братята Куаши са локализирани в печатница източно от столицата. Полицията ликвидира и тримата джихадисти.

Светът изрази съпричастността си с хаштага "аз съм Шарли". Световни лидери и над 1 млн. души се събраха за марш на солидарността в Париж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силвио Берлускони е с коронавирус
Силвио Берлускони е с коронавирус
Превозвачи блокираха ГКПП Кулата-Промахон (ОБЗОР)
Превозвачи блокираха ГКПП Кулата-Промахон (ОБЗОР)