НОВИНИ

Белчо Горанов: Надявам се да видим български отбор по плажен хандбал на Игрите в Лос Анжелис

Генералният секретар на Българския олимпийски комитет се надява спортът да бележи развитие в България

Белчо Горанов
bnt avatar logo
от БНТ
09:50, 11.07.2024
Чете се за: 03:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Генералният секретар на Българския олимпийски комитет (БОК) Белчо Горанов бе поредният, който даде висока оценка на Европейските шампионати по плажен хандбал, които се провеждат във Варна.

Този спорт е демонстрационен на Олимпийските игри в Париж и има вероятност да бъде част от програмата на Лос Анжелис 2028.

„Много съм впечатлен от това, което виждам и си пожелавам плажният хандбал да се развива още повече и да го видим още на следващите Олимпийски игри в Лос Анжелис. Международният олимпийския комитет има думата, но личното ми мнение е, че абсолютно заслужава и шансовете му са много големи. Ние подкрепяме, поддържаме този спорт и се надяваме да видим и наш отбор по плажен хандбал на следващите игри“, каза Горанов, цитиран от Sport PR Events Managment.

Той коментира и подготовката на Париж за Олимпийските игри след политическите трусове във Франция, както и очакванията към българската делегация.

„През последните седмици Франция преживя своите политически сътресения, но смея да кажа, че е готова и ще проведе едни добри игри. Големият проблем и то не от вчера е сигурността, защото Франция често е обект на терористични атаки. Домакините не го крият, но уверяват, че са взели необходимите мерки и се надявам всичко да мине гладко. Очаквам добро представяне и класирания от нашите спортисти. Те са силно мотивирани и се надявам, че ще се представят по най-добрия начин. Не искам да ги обременявам с очаквания. Знам, че всички са фокусирани върху доброто си представяне и се целят в медалите“, завърши Белчо Горанов.

От 4 до 7 юли на Южния плаж във Варна се проведе европейско първенство за юноши и девойки до 16 години. От 11 до 14 юли предстоят европейските квалификации за мъже и жени.

България открива квалификациите с женски мач срещу Хърватия в 10:00 часа. Мъжкият състав среща Франция в 13:00 часа. В 15:00 часа ще се играе втората среща на дамите срещу Норвегия, а в 18:00 часа мъжете излизат срещу същия съперник.

В квалификационния турнир за европейското първенство през 2025 година при жените ще спорят 12 отбора. Жребият ги постави в 2 групи с по 6 тима. България е в група А, в която намериха място отборите на Полша, Украйна, Хърватия, Турция и Швейцария. Първите четири тима от групата ще продължат към четвъртфиналите и битката за местата от 1-о до 8-о, а заелите пето и шесто място ще играят в потока за 9-о/12-о в крайното подреждане.

Мъжкият отбор на България по плажен хандбал ще премери сили в група В със съставите на Норвегия, Франция, Чехия и Малта. Общо 10 ще бъдат участниците в турнира при силния пол, разпределени в 2 групи. Първите три тима ще продължат към основната фаза и битката за местата от 1-во до 6-то, а заелите четвърто и пето място в групите ще играят в потока за 7-мо/10-то.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Доспат искат оставката на кмета на града с протест пред НС
Жители на Доспат искат оставката на кмета на града с протест пред НС
Костадинов: Новото начало в ДПС бе изядено от старото
Костадинов: Новото начало в ДПС бе изядено от старото