НОВИНИ

Белгия поема за 13-и път председателството на Съвета на ЕС

Водеща задача е продължаването на помощта за Украйна

Европа знаме Европейски съюз
Снимка: pixabay.com
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
08:48, 01.01.2024
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Слушай новината

Белгия поема за 13-и път председателството на Съвета на Европейския съюз. Като водеща задача в следващите шест месеца белгийското председателство си поставя продължаването на помощта за Украйна.

Първостепенна задача ще бъде осигуряването на устойчива политическа, икономическа, военна, хуманитарна и правна помощ за украинската страна, сочи програмата на председателството. Допълва се, че днес Европейският съюз е изправен пред няколко едновременни предизвикателства, сред които са войната на Русия в Украйна, енергийната криза, дезинформацията, промените в природата и подновеният конфликт в Близкия изток.

Белгия ще се стреми към напредък в постигането на целите за опазване на природата и за подобряване на икономическата среда. Внимание ще бъде насочено и към младите европейци, които тази година за пръв път ще гласуват за евродепутати.

Програмата предвижда през май да бъде отбелязана 20-годишнината от най-голямото разширяване на ЕС, когато се присъединиха 10 държави от Централна Европа. Председателството изразява готовност да продължи работата по окончателното приемане на промените в европейското законодателство за миграцията и по укрепването на Шенгенското пространство.

За последен път Белгия ръководи Съвета на ЕС през 2010 година. Бюджетът на тазгодишното председателство беше определен на 100 милиона евро.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
2024 ще бъде година на гордост и надежда за Франция, заяви Макрон
2024 ще бъде година на гордост и надежда за Франция, заяви Макрон
До 14° в първия ден на Новата година
До 14° в първия ден на Новата година