НОВИНИ

Белгийски адвокат: Решението на Европейския съд за Суперлигата може да доведе до нова революция във футбола

суперлигата отново представиха нов формат турнира
bnt avatar logo
от БНТ
13:50, 20.12.2023
Чете се за: 02:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Белгийският адвокат Жан-Луй Дюпон, който представляваше Жан-Марк Босман през 1995-а година и е с основна заслуга за налагането на правилото "Босман" във футбола, което позволи на играчи да преминават в други клубове като свободни агенти, коментира колко революционно може да се окаже решението на Европейския съд по повод казуса със Суперлигата.

Припомняме ви, че през април 2021-а година 12 клубни президенти на европейски отбори представиха план за създаване на Суперлига в отговор на УЕФА и нейния монопол в организирането на турнири.

Тогава обаче техните действия предизвикаха вълна от недоволство, като в крайна сметка проектът пропадна, въпреки че Реал Мадрид, Барселона и Ювентус продължават да подкрепят идеята за надпреварата.

В утрешния ден се очаква Европейския да излезе със становище относно Суперлигата, а според Дюпон това "решение ще има потенциала на решението за Босман, но умножено по 10".

С това си изказване Жан-Луй Дюпон ясно заявява, че действията на съда могат до доведат до революция с неочаквани размери във футбола.

"Този път няма да се регулира пазара, а фундаменталните условия, при които ще се провеждат турнирите", казва още адвокатът.

От европейската централа УЕФА са един от най-отявлените противници на идеята за Суперлигата, като преди две години директно заплашиха участниците в нея и техните футболисти с изключване от всички турнири, включително световните и европейските първенства.

В същото време хората в организацията взеха решение за промяна на формата в най-престижната надпревара, която организира, а именно Шампионска лига. От следващия сезон в същинската фаза на турнира ще участват 36 отбора вместо досегашните 32.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво предвиждат промените в Конституцията?
Какво предвиждат промените в Конституцията?
София да вземе 23 млн. лв. заем от държавния бюджет за инфраструктурни проекти, предлага Васил Терзиев
София да вземе 23 млн. лв. заем от държавния бюджет за инфраструктурни проекти, предлага Васил Терзиев