НОВИНИ

Белгийският крал ще бъде тестван за коронавирус след контакт със заразен политик

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
21:01, 08.09.2020
Чете се за: 00:38 мин.
По света
белгийският крал тестван коронавирус контакт заразен политик
Снимка: БГНЕС

Белгийският крал Филип и водещи белгийски политици ще трябва да бъдат тествани за COVID-19, след като един от партийните лидери в страната обяви, че е заразен с коронавирус.

Лидерът на фламандската либерална партия Екберт Лахарт, който в момента води преговорите за съставяне на федерално правителство, обяви днес, че тестът му за COVID-19 е положителен. Той ще остане под каратина през следващите 14 дни, а разговорите за съставяне на федерално правителство ще продължат онлайн.

Белгия в момента се управлява от служебното правителство с подкрепа на малцинството с премиер Софи Вилмес. Страната не е в състояние да състави редовен кабинет повече от година след федералните изборите през май 2019.

Различи политици през последните месеци се опитват да водят преговорите между фламандските и валонските партии за съставяне на федерално правителството, но засега безуспешно. Лахарт се зае със задачата миналата седмица заедно с лидера на фламандските социалисти - Конар Русо. Русо обяви днес, че неговият тест за COVID-19 е негативен, но след три дни отново ще се подложи на нов.

Ако и този опит за съставяне на ново федерално правителство в Белгия се провали, в страната вероятно ще има нови избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първата пленарна сесия за новия сезон на ЕП - в Брюксел, а не в Страсбург
Първата пленарна сесия за новия сезон на ЕП - в Брюксел, а не в Страсбург
Протестиращите във Варна поискаха машинно гласуване
Протестиращите във Варна поискаха машинно гласуване