Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Белодробната болница "Св. София" се влива в Университетската "Св. Иван Рилски"

от БНТ
17:42, 04.07.2022
Чете се за: 01:55 мин.
Още
белодробната болница софия влива университетската иван рилски
Слушай новината

Министърът на здравеопазването взе решение за преобразуване чрез вливане на "Многопрофилна болница за активно лечение по белодробни болести "Св. София" ЕАД, гр. София /МБАЛББ "Св. София"/ в "Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Св. Иван Рилски" ЕАД /УМБАЛ "Св. Иван Рилски"/. Двете дружества са лечебни заведения за болнична помощ с едноличен собственик на капитала държавата, чиито права се упражняват от министъра на здравеопазването.

С преобразуването на двете лечебни заведения УМБАЛ "Св. Иван Рилски" ще поеме дейността на МБАЛББ "Св. София". Предвид значимостта и медицинската целесъобразност на осъществявания диагностично-лечебен процес в структурите на МБАЛББ "Св. София", същите ще бъдат съхранени в пълен обем и ще бъдат поети от приемащото дружество – УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Оперативното управление ще се осъществява от изпълнителния директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" – д-р Дечо Дечев.

С така предприетите действия се цели осигуряване на качествена и достъпна медицинска помощ на пациентите, както и да се постигне в най-пълна степен защита на държавния интерес и в двете лечебни заведения. Вливането няма да засегне наличните медицински структури и персонал, а ще способства за разширяването на дейностите и по-доброто им менажиране.

Преобразуването на двете болници е в отговор на водената политика по оптимизиране на лечебните заведения за болнична помощ на територията на гр. София и търсенето на баланс и ефективно използване на наличните финансови ресурси, което следва да осигури подобряване на предлаганите здравни услуги, достъпно, равнопоставено, качествено и всеобхватно здравеопазване на гражданите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Зам.-министър Христанов отговори на пожеланието на Слави Трифонов "да се задавите с власт"
Зам.-министър Христанов отговори на пожеланието на Слави Трифонов "да се задавите с власт"
ЦСКА открива новия футболен сезон с „армейски следобед“
ЦСКА открива новия футболен сезон с „армейски следобед“