НОВИНИ

Бербатов: БФС дава половин ден на отборите да посочат делегати за Конгреса

Димитър Бербатов
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:28, 25.02.2022
Чете се за: 03:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов отправи видеообръщение към клубовете преди предстоящия Конгрес.

Във видеоматериала той твърди, че централата дава прекалено малко време на родните отбори да свикат управителните съвети и да излъчат делегати за Конгреса.

"След като ръководството на БФС събра всички зонални и областни ръководители в сряда, днес е петък и никой все още не знае какви са документите или пък какви инструкции ще има за провеждането на конгреса на 18 март. Нито футболните клубове, нито футболната общественост, нито ние сме запознати какво ще се случва. От БФС са съобщили на клубовете, че документацията ще стигне при тях в понеделник, за да знаят какво точно трябва да правят за конгреса. Крайният срок, по Устава на БФС, за излъчване на делегати от управителните органи е понеделник. Т.е. футболните клубове ще имат половин ден да излъчат делегати за Конгреса. По Устав този срок е 20 дни преди Конгреса. вие ще имате половин ден да свикате управителните съвети и да излъчите делегати. Всеки сам може да си направи изводите за какво става въпрос. Това е опит да се редуцира бройката на клубовете с право на глас на Конгреса", поясни бившият шампион във Висшата лига с Манчестър Юнайтед.

Той обяви, че екипът му е отправил апел към министрите на младежта и спорта и на вътрешните работи да инициират проверка за извършени нарушения.

"Нашият екип счита поведението на БФС за недопустимо и в нарушение на собствения си Устав за пореден път. Сегашното ръководство работи, за да провали конгреса. Това ни дава увереност, че сме на прав път. Вече се обърнахме към държавата в лицето на министрите на младежта и спорта и на вътрешните работи с апел да се самосезират и да инициират проверка за извършени нарушения на законите на Република България и Устава на БФС. Сега е моментът държавата да покаже декларираната нетърпимост към корупцията и незаконните действия. Също така сме сезирали и ФИФА за това, което се случва в момента и ще настояваме за решителна намеса на централата, за да се сложи край на този абсурд", добави бившият носител на "Златната обувка" в английския футболен елит.

Бившият футболен национал внесе още яснота около административните задължения на клубовете.

"Освен членският внос, друг аргумент за изключване на клубовете ще бъде регистрацията на клубовете в Министерството на спорта. Искаме да заявим, че това няма нищо общо нито с Устава, нито със закона. Това е административна процедура, за която може да се наложат административни санкции и евентуално глоби. По никакъв начин от това не може да зависи членството на клубовете в БФС. А регистрацията на клубовете в ММС, по закон, е задължение на БФС. Сега БФС ще изключва клубове затова, че самата централа не си е свършила работата. Можете да видите иронията в цялата ситуация", завърши той.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За тайните на виното и любовта - размисли от Стамболово
За тайните на виното и любовта - размисли от Стамболово
НС прие България да може да предоставя хуманитарна помощ за Украйна
НС прие България да може да предоставя хуманитарна помощ за Украйна