НОВИНИ

Бербатов: Конгрес през лятото ще има, промяната идва

Димитър Бербатов
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:53, 17.05.2021
Чете се за: 05:05 мин.
Футбол
Слушай новината

Бившият национал Димитър Бербатов за пореден път изрази готовността си да застане начело на българския футбол. Кандидатът за президент на БФС все още се надява, че ще се проведе Конгрес през това лято, независимо от опита на Борислав Михайлов да се завърне на поста.

От Търговския регистър отказаха да впишат Михайлов след оттеглената му оставка, а от ФИФА и УЕФА поискаха обяснение за случващото се в ръководния орган.

„Властта не се дава, а се взима. Ние комуникираме с футболните клубове също. Моят призив към всички клубове е да не се страхуват. Искам като една футболна битка – представяш си програмата, има Конгрес, клубовете решават. А сега ситуацията е съвсем друга. Някакви Марадоновци, Пендовци ходят по клубовете и ги заплашват. Аз и моят екип ще ходим да представяме програмата си пред клубовете. Това са някакви задкулисни неща, на които трябва да се противопоставим, ако ще правим промяна“, сподели Димитър Бербатов в интервю за Дарик радио.

„Моментът е тук. В този етап от живота си съм може би точно там, където трябва. Дали ще има Конгрес? Нещата вървят по определен начин, ще се борим да има Конгрес. Трябва да има Конгерс. Човекът, който изпълнява длъжността президент в момента, ще е такъв до Конгрес, така пише в устава. Ако съдът каже нещо различно от жалбата, която е пусната, значи нещо не е както трябва“, коментира още Димитър Бербатов.

„Може думата за БФС да не е гаф, а некомпетентност. Явно някои хора, които са там не знаят какво вършат. Затова става така, с отмяна на мач, връщане на мач. Абе, тези хора знаят ли какво правят. Може би е някакъв вид некомпетентност.“

„В Устава пише, че не могат да направят това за изпадащите отбори, а в същия момент решенията им показват наглостта и безнаказаността им“, каза още кандидатът за президент на Българския футболен съюз.

„Тук е порочният кръг, който трябва да се спре, щом искаме някаква промяна. В един момент футболът се променя. Трябва да се адаптираме. Идват нови хора, нови правила, не можем да живеем в миналото. Тези отбори трябва да се събудят, че се подиграват с тях за едни топки или мрежи.“

„Аз имам завършен спортен мениджмънт, имам познания, учил съм се, взел съм хора в екипа. Това не е работа за един човек. Това е работа за екип, с точните хора, на които да делегираш правата. Истинската работа се върши от екипа, който събереш, а в Изпълкома трябва да има хора с доблест, чест и морал. Има компоненти, които трябва да се напаснат. От един човек не може да стане.“

„Професионалната лига може да администрира първенството. Това е нещо, което е развито в повечето държави. Иначе, ПФЛ не развива друга дейност, освен Купата на България. Даваш първенството на ПФЛ, приходите от ТВ права отиват за тях, делят си ги и всичко е точно. Президентът на ПФЛ ще бъде член на Изпълкома, за да има връзка“, сподели още Димитър Бербатов.

„Някои от по-младите ходят и си търсят работа в чужбина. Бездействието е съучастие. Не искам да се хваля, но знам как се управляват и парите, и футбола, и властта. Ще се уча и продължавам да се уча. Ще правим сигурно много грешки, но трябва да се тръгне от някъде. Този момент е дошъл“, категоричен беше бившият нападател на Манчестър Юнайтед и Тотнъм.

„Конгрес ще има, готвим се за него. Когато има нещо повече, ще бъде оповестено. Много важна тема е какво ще се случи във ФИФА и УЕФА, защото може да ни извадят след всичко, което се случи. Ние ще направим така, че тази инерция да не се загуби. Меракът няма да ни мине, дори и да се отложи. Вървят нещата и ще се случат. Промяната ще дойде, но клубовете трябва да престанат да се страхуват“, завърши Бербатов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА на среща с министър Кацаров за билетите за финала
ЦСКА на среща с министър Кацаров за билетите за финала
От утре: С приоритет за ваксинация са хората над 60 г. и хронично болните (ОБЗОР)
От утре: С приоритет за ваксинация са хората над 60 г. и хронично болните (ОБЗОР)