Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Бербатов: СГС реши, че Конгресът на БФС от 18 март е бил незаконно отменен

от БНТ
19:34, 27.09.2022
Чете се за: 03:42 мин.
Спорт
бончо генчев бербатов екипът съсипват футбола българия
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Софийски градски съд (СГС) реши, че Конгресът на Българския футболен съюз (БФС) от 18 март 2022 г. е бил незаконно отменен от футболната централа. Това написа на страницата "Р-Еволюцията е тук" кандидатът за президент на родната централа Димитър Бербатов.

Изявлението бе придружено от снимки от решение на СГС, според което Общото събрание е било свикано от Изпълкома на БФС при спазена процедура по Устав.

Според решението обаче, БФС е опорочил изначално възможността да се проведе Конгрес на тази дата, като с неяснотата за провеждането му е опорочил процедурата по определяне на делегати. Това означава, че Софийски градски съд е отменил взетите от Конгреса решения. Има двуседмичен срок за обжалване, като предстои такова пред Софийския апелативен съд.

Пълен текст на изявлението:

Софийски градски съд реши, че Конгресът на БФС от 18 март 2022 г. е бил незаконно отменен от БФС!

Съдът е отсъдил, че Общото събрание на БФС на 18 март 2022 г. е било свикано от Изпълнителния комитет на БФС при спазена процедура по Устав и е било незаконно отменено, противно на твърденията на БФС!

За съжаление на всички желаещи скорошна промяна, съдът е решил, че БФС е опорочил изначално възможността да се проведе Конгрес на 18 март 2022 г., като е създал неяснота за провеждането му чрез бездействие на администрацията, която е допуснала публикуването на противоречива информация относно организирането на събранието (в Търговския регистър е публикувано, че събранието ще се проведе, докато на сайта на БФС пише, че е отменено).

Според съда това е опорочило процедурата по определяне на делегати, защото с разгласяването на противоречива и невярна информация относно отмяната на Конгреса, БФС е попречил на повечето членове на сдружението да вземат реално участие в събранието и да упражнят законното си право на глас.

Въпреки че се е съгласил с аргументите ни, съдът е стигнал до погрешения извод, че незаконосъобразните действия на администрацията на БФС са опорочили валидността на решенията на Конгреса.

На тези единствени основания, вменени изцяло във вина на БФС, съдът е отменил взетите от Конгреса решения, като е определил двуседмичен срок за обжалване. Предстои обжалване пред Софийския апелативен съд.

С оглед на направените констатации от съда в решението, считаме, че Изпълнителният комитет на БФС трябва незабавно да възстанови членските права на неправомерно изключените 62 клуба за участието им в напълно законно свикания и неотменен Конгрес на БФС на 18 март 2022г.

БФС не е имал право да изключи тези клубове, като се позове на собственото си неправомерно поведение.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Георги Кабаков ще ръководи двубоя между Берое и Левски
Георги Кабаков ще ръководи двубоя между Берое и Левски
Осъдиха условно на 6 месеца затвор Ламбе Алабаковски, който подпали българския център в Битоля
Осъдиха условно на 6 месеца затвор Ламбе Алабаковски, който подпали българския център в Битоля