НОВИНИ

Берое (Стара Загора) спечели за четвърта поредна година Купата на България по баскетбол за жени

Вяра Илиева
от Вяра Илиева , Източник: bgbasket.com
17:19, 12.03.2023 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
Спорт
берое стара загора спечели четвърта поредна година купата българия баскетбол жени
Снимка: БФ баскетбол
Слушай новината

Берое Стара Загора защити трофея си в турнира за Купата на България при жените. На финала в надпреварата тимът се наложи над Рилски спортист, печелейки за четвърта поредна година в среща в зала "Общинска" с 87:72. По-младият и неопитен тим на Рилски се бори срещу безспорния фаворит в турнира и изоставаше само с 3 точки на почивката, но опитът и по-голямата класа на съперника си казаха думата.

Сребърните медали са най-доброто представяне в турнира на отбора от Самоков, като предишното е от 2008 г., когато тимът печели бронза.

Берое Стара Загора откри резултата в срещата, но веднага в следващата атака Рилски отбеляза първите и точки в мача. Точно попадение от далечно разстояние на Раня Абурая изведе гостите напред в резултата при 6:4. Баскетболистките на Таня Гатева съумяха да направят серия от 12:0, с която си осигуриха за първи път в срещата двуцифрен аванс. Силни изяви в нападение на Деница Манолова, Радина Илиева и Ивана Бонева върнаха изоставането на тима от Самоков и принудиха наставника на старозагорския отбор да вземе едноминутно прекъсване. Налице бе нова серия на Берое от 10:3, която позволи на състава да излезе напред с 26:16 в края на първия период.

Рилски спортист започна вторите десет минути с нови сили и направи поредна серия от 8:2, с която се доближи до противника на 4 точки – 24:28. Теодора Динева отбеляза бърз кош и успешен наказателен удар, за да позволи на тима си отново да си осигури по-голяма преднина – 31:24. Важни отигравания на Ивана Бонева и Деница Манолова върнаха устрема на Рилски при 30:31. Смяната на водачество бе налице след страхотно отиграване на Вероника Джикова в подкошието. Разликата за възпитаничките на Маргарита Маринкова стигна 5 точки, но Берое намери правилния ритъм за игра благодарение на добрите включвания на Димана Костова, Теодора Динева и Деяна Стоянова. Лидерството до почивката се смени още няколко пъти, но все пак домакините останаха напред в резултата при 46:43. 

Драстична промяна в играта на двата състава се забеляза след подновяването на играта. Темпото на игра бе повишено от отбора на Берое с бързи атаки, които позволиха на баскетболистките да си осигурят двуцифрена преднина в рамките на шест минути игрово време. До края на третия период разликата достигна 16 точки - 70:56.

През последните десет минути нищо не се променив играта, като разликата продължи да расте и единствено остана да се оформи крайния резултат от двубоя.

Цветомира Наумова бе най-резултатна за успеха на Берое с 22 точки. По 14 отбелязаха Теодора Динева и Сиара Ростен (9 борби), с 12 завърши Виолина Кочева.

За тима на Рилски спортист Деница Манолова бе над всички в срещата с 23 точки, с дабъл-дабъл завърши вероника Джикова - 17 точки и 11 борби, като записа и 5 асистенции, с 12 е Ивана Бонева.

Баскетболистката на Берое Стара Загора Цветомира Шаренкапова-Наумова бе избрана за MVP в турнира за Купата на България. Навръх рождения си ден днес тя изведе отбора си до трофея в надпреварата, след като вкара 22 точки във финала с Рилски спортист.

Индивидуални награди получиха и две от нейните съотборнички. Радостина Христова заслужи отличието за най-много отнети топки, а Виолина Кочева – за най-много асистенции.

Младата баскетболистка на Рилски спортист Деница Манолова стана най-добър реализатор в турнира.

Вероника Джикова бе избрана за най-добър борец. Тя получи още един приз за борбен дух, носещ името на бившата националка Красимира Гюрова.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

 Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Везенков с 12 точки при 17-а поредна победа на Олимпиакос в Гърция
Везенков с 12 точки при 17-а поредна победа на Олимпиакос в Гърция
Майорка и Реал Сосиедад не успяха да се победят
Майорка и Реал Сосиедад не успяха да се победят