НОВИНИ

Бетина Жотева: Няма как да се случи от 1 юни БНТ да не се излъчва ефирно

bnt avatar logo
от БНТ
10:19, 16.05.2020
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Във фокуса на вниманието е нов Закон за радиото и телевизията. Пред БНТ новият председател на Съвета за електронни медии Бетина Жотева обясни, че това е безпрецедентен случай за писане на закони с три работни групи, една - в БНТ е домакин Емил Кошлуков и две в Министерство на културата.

Бетина Жотева: Непрекъснато се сблъскваме с Министерство на финансите. Презумпцията за независимост на обществените медии и на обществения регулатор дотолкова, доколкото се опира до финанси, няма да се получи и с този закон.

Идеята за финансиране с процент от БВП е била отхвърлена още в първите разговори, каза Жотева.

Бетина Жотева: В крайна сметка има един слон в стаята и никой не говори за него и слонът в стаята за БНТ са 30-те милиона, които ви трябват, за да бъдат дадени за цифровото разпространение. 22 милиона дължите за разпространение и сега до края на тая година ще станат 40 за други неща. И това никой не го обсъжда, как БНТ може да го навакса с това, което предстои да получи като финанси.

Според нея няма как да се случи от 1 юни БНТ да не се излъчва ефирно. Поискани са в спешен порядък и им е било отговорено от генералния директор Емил Кошлуков, че от преговори с БТК е станало ясно, че мениджмънтът не се променя, само собствеността.

Бетина Жотева: Има напредък в преговорите дотолкова, доколкото БНТ да не слиза от мултиплекса. Доколкото разбирам, ще има някаква отстъпка все пак.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представиха четиригодишната програма за развитието на българския шахмат
Представиха четиригодишната програма за развитието на българския шахмат
Михаил Миков: Трябва да има голям прочит на уроците в системата за здравеопазването
Михаил Миков: Трябва да има голям прочит на уроците в системата за здравеопазването