НОВИНИ

Бетонов възел на частна фирма предизвика свлачище в пернишки квартал

бетонов възел частна фирма предизвика свлачище пернишки квартал
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:28, 02.02.2022
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
Слушай новината

РДНСК Перник извърши проверка на насип, предизвикал свлачище. Сигналът е получен вчера от управителя на „Хидрострой“ ООД за частично разрушен бетонов възел, собственост на фирмата.

РДНСК Перник извърши проверка на място на:

  1. Обект: „Бетонов възел“, намиращ се в кв. „Караманица“
  2. Обект: „Насип“ в имот в кв. „Караманица“

Проверката установи, че върху цялата площ на имота е направен насип от земни маси. В северната си част насипът се е свлякъл, като образувалата се денивелация е около 10 м.

Височината на насипа в северозападната част на имота е приблизително 25 м. Имотът е собственост на „В и Б енерджи“ ООД. Не са установени данни да е издавано разрешение за строеж в описания имот.

В намиращия се в съседство парцел, собственост на „Хидрострой“ ООД, е изграден бетонов възел стри силоза.

Единият от тях е паднал и стоманобетоновите му фундаменти са се изместили. Фундаментите на другия силоз, който е най-близко разположен до падналия, са пропаднали и компрометирани. Вътрешните пътища, който са били изградени, за да обслужват бетоновия възел, са напукани. В района се наблюдава и разместване на земните пластове във височина. Оградата в южната част е поддала и изместена.

С оглед на резултатите от извършената проверка и направените констатации от РДНСК Перник, насипът не попада в хипотезата за обследване на аварии в строителството.

РДНСК Перник е съставила констативен протокол № 1/01.02.2022 г. изпратен до кмета на община Перник и „ГЕОЗАЩИТА“ ЕООД, за предприемане на последващи действия по компетентност предвид установените нарушения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола пламна на оживена улица в Благоевград
Кола пламна на оживена улица в Благоевград
Кърлингът даде старт на Зимните олимпийски игри в Пекин
Кърлингът даде старт на Зимните олимпийски игри в Пекин