НОВИНИ

Без ток са повече от половин милион домакинства в страната

без ток повече половин милион домакинства страната
bnt avatar logo
от БНТ
15:28, 26.11.2023
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Без ток са повече от половин милион домакинства в страната.

Към 15.00 часа близо 200 000 клиенти на ЕНЕРГО-ПРО в 832 населени места в Североизточна България са с прекъснато електрозахранване. Обилният снеговалеж и бурните ветрове предизвикаха стотици аварии по електроразпределителната мрежа в Североизточна България.

Обледени електропроводи и паднали дървета причиниха редица повреди по съоръженията и скъсаха проводници в участъци от мрежата. Всички аварийни екипи на Електроразпределение Север са мобилизирани и работят интензивно при безпрецедентни метеорологични условия, но затворените или труднопроходими пътища в някои участъци затрудняват достъпа и забавят възстановяването на електроснабдяването.

Затруднен е и достъпът до денонощния телефонен център на ЕРП Север на телефони 0700 161 61, 0700 359 10 и 0897006601 поради големия брой клиенти, които се опитват да подадат сигнал за авария.

Към 14:30 часа над 352 000 домакинства в Западна България нямат ток, заради проблеми в три подстанции на ЕРМ Запад. Възстановено електрозахранването на 100 000 клиенти в Без електрозахранване остават три подстанции, част от електропреносната мрежа.

Справка на сайта на ЕРМ Запад показва кои области са без електрозахранване:

  • Област Благоевград – 10 000 клиенти
  • Област Кюстендил – 23 000 клиенти
  • Област Видин – 20 000 клиенти
  • Област Враца – 50 000 клиенти
  • София област – 50 000 клиенти
  • Област Ловеч – 58 000 клиенти
  • Област Монтана – 35 000 клиенти
  • Област Перник – 14 000 клиенти
  • Област Плевен – 64 000 клиенти
  • София град – 27 000 клиенти

Хиляди са абонатите без ток и в Югоизточна България. Много населени места в планинските части на Пловдивска област са с нарушено електроподаване, съобщи говорителят на ЕВН Крум Косев. По думите му причината са скъсани далекопроводи заради натежалия мокър сняг.

Към 15.30 ч. на 26 ноември 2023 г. ситуацията с електрозахранването в засегнатите от снеговалежите райони в Югоизточна България е следната:

Частично или цялостно с нарушено електрозахранване са села основно в планинските и труднодостъпни части в Родопите и част от Стара планина – на територията на области Пловдив, Смолян, Сливен, Бургас. Причина за авариите са снеговалежът и силният вятър, множество паднали дървета и клони, в резултат на което са скъсани въздушни електропроводи средно и ниско напрежение.

В област Пловдив се работи по възстановяване на електрозахранването за засегнатите села в по високите части на Родопите и в района на Първомай. В област Смолян засегнати са села предимно в районите на Баните и Хвойна, а в област Сливен възстановителните дейности са концентрирани в района на Котел. В област Бургас усложнена остава обстановката за села от общини Руен, Карнобат. Повече от 60 екипа на Електроразпредeление Юг продължават възстановителните дейности по засегнатите електропроводи, като на места се извършва и обход, включително с
високопроходима техника и механизация. Всички групи са подготвени с необходимата техника и материали.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Второ и трето място за България при жените на световното първенство по естетическа групова гимнастика в Алмати
Второ и трето място за България при жените на световното първенство по естетическа групова гимнастика в Алмати
Черноморец Бургас остана перфектен в НБЛ след успех и над ЦСКА
Черноморец Бургас остана перфектен в НБЛ след успех и над ЦСКА