НОВИНИ

Безжалостният Постекоглу

безжалостният постекоглу
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
12:57, 08.06.2023
Чете се за: 06:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Той ли е човекът за Тотнъм? Това е въпросът, който в последните дни оглушително се е задавал на всеки ъгъл в северен Лондон, обитаван от привърженици на "шпорите". След поредния напълно провален сезон, в един момент от който дори собственият мениджър на тима Антонио Конте сподели афектиран, че победата не е част от ДНК-то на клуба, беше ясно, че е време за драстична промяна. Очевидно формулата с привличане на най-изявените имена в треньорския бранш не работи. Все по-трудно изглежда и задържането на Хари Кейн в състава, за когото мнозина се чудят как изобщо продължава да прахосва златните си години в Тотнъм, вместо да поеме я към Манчестър, я към Мюнхен, я към Мадрид.

Той ли е човекът за Тотнъм?! Ангелос Постекоглу, наричан и представящ се като Анге. Първият австралийски мениджър (както се досещате – с доста сериозни гръцки корени), който ще ръководи състав от Висшата лига. Привържениците на "шпорите" вероятно надали са останали очаровани от назначението на човек, в чиято визитка до неотдавна фигурираше единствено и само треньорски опит в Австралия. Следва период в Япония и две години в Шотландия, където обаче бяха спечелени пет от шестте възможни трофея на домашната сцена със Селтик.

Анге Постекоглу е прелюбопитна натура. Расте в Мелбърн, където първоначално започва да се занимава с австралийския вариант на футболната игра. Постепенно се пренасочва към по-традиционния вариант на сокъра. Дори изиграва 4 мача за националния отбор на Австралия към края на 80-те, макар тогава в тази част на света футболът да е по-скоро на аматьорско равнище и да няма особено много претенции за високо ниво. Тогава твърди, че симпатизира на АЕК Атика и Ливърпул (може би тази част от CV-то му не бива да се споменава на феновете на Тотнъм). Решава, че ще се захване сериозно с треньорската си авантюра и води последователно Саут Мелбърн, няколко от юношеските формации на Австралия, Бризбън Роър, Мелбърн Виктори, дори националния тим на Зеления континент.

И тук някъде започва да си проличава истинският му талант. Мат Смит, с когото двамата работят в Бризбън Роър, разказва, че Постекоглу никога не се задоволява само с победата. Иска всеки ден да се усъвършенстваш, да работиш неуморно дори и без да успява да се подобряваш или да отстраняваш грешките си. Веднъж на тренировка Смит опитал 40-метров пас, след което Анге се приближил до него и му прошепнал: "Мат, това не се прави така, тук не правим подобни неща. Искаме топката да върви по земята. Повече да не съм видял такъв пас".

Анге Постекоглу е безжалостен, когато не следваш принципите и препоръките му. Независимо дали си най-едрият в съблекалнята, най-опитният, най-младият. Няма фаворизиране, няма любимци. Треньорът иска всички да 11 да се движат и да мислят като 1 – отборът му да се разлива като водата по игрището и да не може да бъде спрян. Остаряло или не, неприложимо или не – всички в атака, всички в защита. Мантрата на Анге според журналистите в Япония е – "ние никога не спираме". Според тези в Шотландия – "бъди взискателен, дори всичко да е наред". В Австралия пък казват, че Постекоглу не е бил доволен само от победите, а е копнеел да промени начина, по който хората гледат и възприемат футбола в тази държава. С добри показатели на трансферния пазар, треньорът има във визитката си и шампионски титли на Австралия и Япония, което на практика означава, че е ставал първенец навсякъде, където е работил. Тръгна си от Селтик с повече от добър процент на спечелени мачове – 73,45%.

Всички тези показатели може и да са чудесни, но следващото работно място за специалиста ще се различава от всички предходни. В съблекалнята ще има по-известни и вероятно по-авторитетни фигури от него, които може и да не искат да следват неотлъчно съветите и принципите му. На трибуните ще има по 60 хиляди запалянковци, които не искат да променят мирогледа си за играта, а желаят победи. Колкото и Анге Постекоглу да се различава от профила на някои от последните мениджъри на Тотнъм, които пристигаха в северен Лондон с мисията "Спечели сега!". Визираме, разбира се, Жозе Моуриньо и Антонио Конте. А в ложата ще седи винаги Даниел Леви, който е показал нееднократно, че търпението не е най-силната черта на характера му. Австралийският експеримент за Тотнъм започва сега. Да видим колко точно безжалостен ще бъде Анге Постекоглу сред големите риби.

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново ръководство на АПИ ще следи стриктно средствата за пътища
Ново ръководство на АПИ ще следи стриктно средствата за пътища
Павел Колев беше представен като изпълнителен директор на Локо Пд и обяви: Локомотив заслужава наи-доброто
Павел Колев беше представен като изпълнителен директор на Локо Пд и обяви: Локомотив заслужава наи-доброто