НОВИНИ

БФС: "Експертните" атаки са задължителна директива за определени кръгове в българската спортна общественост

бфс отговори левски нито един клуб поставя ултимативни неаргументирани изисквания
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:59, 03.03.2023
Чете се за: 03:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският футболен съюз излезе с официална позиция във връзка с принципите на изготвяне на програмата за футболното първенство. Според централата, атаките са "задължителна директива за определени кръгове" във футболната общественост.

По-рано през деня ръководството на Българската Професионална лига също обясни механизма на работа по графика за мачовете във футбола у нас.

Поводът за реакцията на БФС е обвиненията в последните малко над четири месеца, че клубовете в друга част на Европа знаят дните и часовете, в които ще се играят мачовете, едва ли не до края на сезона, а у нас това не се случва. Елементарна проверка показва, че в други страни просто има график с предварително фиксирани дати, а точното време и разпределението на двубоите в уикендите се прави на по-късен етап. БФС, както и ПФЛ по-рано днес, представиха обяснението и посочват откъде идват атаките.

Вчера Направление "Спортно-техническо" публикува програма за мачовете за Купата на страната, за четири кръга в Първа лига и пет кръга от графика за второто ниво.

Ето какво публикуваха от БФС на официалния си сайт:

"Във връзка с множеството коментари и самоцелни критики, свързани с обявяването на програмата на Първа професионална лига, Българският футболен съюз държи да внесе следните уточнения:

Има съществена разлика между изработения сезонен календар (с планирани мачове по кръгове) и периодичната програма по дни и часове, която е свързана с интереса и възможностите на носителя на телевизионните права да излъчва двубоите в пряко предаване. Именно поради тази причина в повечето първенства в Европа и света конкретното планиране на срещите обикновено се прави на месечна база.

След вчерашното решение на СТК на БФС програмата на Първа лига вече е известна в детайли до 17 април 2023 г.
Само като сравнение – единствените елитни европейски първенства, които са обявили конкретните дни и часове за изиграване на мачове за по-дълъг период, са Англия (до 34-и кръг, 1 май 2023) и Нидерландия (до 32-и кръг, 14 май 2023). В останалите водещи първенства в Европа програмата е известна до следните дати – Франция (19 март), Италия (8 април), Испания (3 април), Германия (19 март), Белгия (16 април), Португалия (19 март), Полша (3 април), Румъния (11 март), Сърбия (8 март), Черна гора (4 март), Унгария (19 март), Гърция (8 март), Словакия (4 март), Чехия (2 април), Шотландия (9 април), Словения (19 март).

Както е видно, конкретната програма по дни и часове навсякъде в Европа се изготвя за по-кратки периоди. Наясно сме, че "експертните" атаки към БФС са задължителна директива за определени кръгове в българската спортна общественост, но намираме по-горния сравнителен анализ за достатъчно обективен и показателен за работата на съюза", завършва позицията на футболната централа.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА призова феновете си да не навлизат на терена след края на мачовете на отбора
ЦСКА призова феновете си да не навлизат на терена след края на мачовете на отбора
Нобеловият лауреат Алес Беляцки е осъден на 10 години затвор
Нобеловият лауреат Алес Беляцки е осъден на 10 години затвор