НОВИНИ

БФС променя структурата на Елитните юношески групи за следващия сезон

Вместо досегашните групи до 15, до 16 и до 17 години, новата група е Елитна до 18 години

Левски U18
Снимка: Официален сайт на Левски
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:58, 11.12.2023
Чете се за: 02:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският футболен съюз реши да промени структурата на Елитните юношески групи за следващия сезон 2024/25, като те отново ще бъдат три, но с различни възрастови граници. Вместо досегашните групи до 15, до 16 и до 17 години, новата група е Елитна до 18 години или U18. Отпада тази при най-малките до 15 години, които се връщат да играят зонални и областни първенства.

Техническият директор на БФС Георги Иванов обяви, че решението е продиктувано от анализ, че разликата между 17-годишните и мъжкия футбол е прекалено голяма. В момента след първенството до 17 години голяма част от момчетата напрактика губят възможност да продължат на по-сериозно ниво, ако не бъдат добавени във вторите отбори или пък не сменят клуба. Процентът на младите футболисти, които успеят да си устроят бъдещето след U17 обаче е прекалено малък. Затова БФС реши да въведе група до 18 години.

Решението не е еднолично, обяви Георги Иванов, а е взето след дискусия с футболните клубове. То е продиктувано от желанието ни да доближим максимално много футболисти до мъжкия футбол.

Първенецът в тази нова дивизия ще представя България в квалификациите на младежката Шампионска лига, вместо носителя на Купата на БФС, който получаваше тази възможност в турнирен принцип.

Предстои да бъде уточнен и начина на попълването на групата Елитна U18.

Още една промяна са замислили в БФС по отношение на изграждането на младите футболисти. От следващия сезон децата в подготвителна възраст ще играят в две поредни години във формат футбол-9, а не една, както е в момента. Главният методист на националните отбори Лъчезар Димов обясни решението с идеята младите футболисти да правят по-плавен преход към същинския футбол 11 на 11 на терен с нормални размери. Става дума за 13-годишните деца, които в момента играят на голям терен. Преценено е обаче, че им е трудно да се адаптират на тази възраст и затова те ще ритат още една година във формат футбол-9.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Девойките с нови композиции за европейското първенство по художествена гимнастика догодина
Девойките с нови композиции за европейското първенство по художествена гимнастика догодина
Динамо Букурещ пристига в София като номер две в Румъния
Динамо Букурещ пристига в София като номер две в Румъния