НОВИНИ

Бивш треньор на талантите на Барса е разследван за сексуално насилие

Шави Барселона
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:05, 11.12.2021
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Бившият директор на Детско-юношеската школа на Барселона Алберт Бенаижес е обвинен в сексуално насилие от свои възпитаници в държавно училище, където той също е работил.

Специалистът се счита за откривателя на Андрес Иниеста. 71-годишният категорично отрича всички обвинения към него.

Според разследване, проведено от каталунския вестник „Ara“, повече от 60 свидетели са се изявили, за да разкрият подробностите за действията на треньора. Всички те обясняват, че насилието се е случвало докато Алберт Бенаижес е бил учител по физкултура в училище в квартал „Лес Кортс“ в Барселона през 80-те и 90-те години на миналия век.

Един от учениците е направил официално признание пред полицията и се очаква мнозина да го последват.

Според свидетелствата обвиненият учител се е показвал пред момчета и момичета в училището, докосвал е деца, карал ги да се събличат пред съученици и дори е мастурбирал с тях, докато гледа порнографски видеоклипове.

До този момент няма обвинения от футболисти в академията на Барселона, където Алберт Бенежес е бил треньор от 1992 до 2012 година.

Той е бил уволнен от мексиканския клуб Чивас след оплаквания от родители през 2014 г. През 2018 г. се присъединява към Висел Кобе в Япония, където играеше Андрес Иниеста.

„Никога не съм наранявал никого и ако съм го направил, не е било умишлено. Имам осиновен син и четири приемни деца. Съвестта ми е чиста, никога не съм принуждавал никого и осъждам педофилството“, заявил Алберт Бенаижес пред вестник „Ара“.

През април тази година той се върна отново в Барселона като директор на академията, но напусна поста си тази седмица поради лични проблеми.

„Нямам никаква информация дa се е случвало нещо подобно, въпреки че това не означава, че не се е случвало. Той беше мой треньор и никога не съм имал никакви подозрения. Много съм изненадан, не го очаквах“, каза Шави на редовната си пресконференция преди мача на Барселона.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мандатът е връчен и изпълнен, НС решава дали ще има правителство (ОБЗОР)
Мандатът е връчен и изпълнен, НС решава дали ще има правителство (ОБЗОР)
Проектокабинетът е ясен: Какви са първите цели и задачи на министрите
Проектокабинетът е ясен: Какви са първите цели и задачи на министрите