НОВИНИ

БДЖ пускат атракционни влакове за Деня на независимостта

Парни локомотиви ще се движат на 22 и 23 септември

бдж пускат атракционни влакове деня независимостта
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БДЖ
15:10, 11.09.2023
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

Българските държавни железници организират три атракционни пътувания с парен локомотив по повод 135-ата годишнина от основаването на БДЖ и 115 години от обявяването на Независимостта на България.

Единият ретро влак, теглен от парен локомотив, ще пътува по направлението София - Мездра - София на 22 септември. Другите два ще потеглят на следващия ден - 23 септември. Единият е по направлението София - Банкя - София, а другият - Горна Оряховица - Трявна - Горна Оряховица.

Парен локомотив между София и Мездра

На 22 септември, точно в 9.00 ч. сутринта, специалният влак за Мездра ще потегли от Централна гара София в състав от четири седящи вагона за пътуващите и един вагон от правителствения влак „Витоша Експрес“. Маршрутът на ретро композицията включва три престоя в гарите Курило, Реброво и Своге.

Композицията ще спира и на гара Лакатник, и спирка Черепиш по маршрута си до Мездра. Така пътуващите могат да слязат и преди крайната спирка и да се насладят на планинска разходка в района на Лакатник или да посетят Черепишкия манастир. В гара Лакатник влакът ще спре в 12.21 ч. и ще се отбие на връщане в 15.00 ч. На спирка Черепиш композицията ще спре в 12.54 ч. и в 14.30 ч. на връщане. В гара Мездра теглената от парен локомотив композиция ще пристигне в 13.11 ч. и ще потегли обратно в 14.15 ч.

Цената на билета за пътуване в двете посоки София - Мездра - София е 71 лв. с включено запазено място, като за всички деца до 10-годишна възраст билетите ще бъдат на половин цена.

Атракционен влак до Банкя

Парен локомотив ще потегли от София и по направление Банкя на 23 септември.
От Централна гара влакът в състав от парен локомотив и пет вагона ще потегли в 10.00 ч. и ще пристигне в Банкя в 10.30 ч.

Пътниците ще имат достатъчно време да се разходят в градския парк в Банкя и да разгледат изцяло обновената Централна минерална баня в града. Теглената от парния локомотив композиция ще отпътува от Банкя в 15.05 ч. и се очаква да пристигне на Централна гара София в 15.35 ч.

Цената на билета за пътуване в двете посоки София - Банкя - София е 30 лв. с включено запазено място, като за всички деца до 10-годишна възраст билетите ще бъдат на половин цена.

Снимки: БДЖ

Ретро композиция по направление Горна Оряховица - Трявна - Горна Оряховица

На 23 септември ретро композиция ще потегли и от Горна Оряховица в 9.13 ч. с три вагона от състава на „Корона Експрес“ и три седящи вагона за желаещи да пътуват до Трявна. В 9.29 ч. на спирка Трапезица ще се проведе историческа възстановка „Посрещане на княз Фердинанд I в Търново и обявяване на Независимостта на България“, като актьорския състав ще пътува във вагоните от „Корона Експрес“.

След тържествената церемония влакът ще престои в гара Велико Търново от 10.13 ч. до 11.00 ч., след което ще продължи по маршрута си и ще пристигне в Трявна в 11.50 ч. В гара Трявна всички желаещи ще могат да разгледат царските вагони „Корона Експрес“, които ще бъдат част от атракционната композиция, а за пътуващите с влака ще има и достатъчно време да се разходят и разгледат запазената възрожденска архитектура на града, дом на популярната художествена школа по дърворезба и иконопис.

От гара Трявна парният локомотив ще отпътува с влака обратно към Горна Оряховица в 15.50 ч., където ще пристигне в 17.01 ч.

Цената на билета за пътуване в двете посоки Горна Оряховица - Трявна - Горна Оряховица е 40 лв. с включено запазено място, като за всички деца до 10-годишна възраст билетите ще бъдат на половин цена.

Билети за атракционните пътувания могат да бъдат закупени от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната, както и онлайн на https://bileti.bdz.bg/.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Български пощи" предупреждава за забавяне в обработката на пратки в Гърция
"Български пощи" предупреждава за забавяне в обработката на пратки в Гърция
Георги Иванов: Вижда се израстване в сравнение с първия ден на Младен Кръстаич, аз бих го оставил
Георги Иванов: Вижда се израстване в сравнение с първия ден на Младен Кръстаич, аз бих го оставил