НОВИНИ

Благой Тодев: Искам да стрелям като Красимир Анев и да бягам като Владимир Илиев

благой тодев искам стрелям красимир янев бягам владимир илиев
bnt avatar logo
от БНТ
14:32, 06.03.2022
Чете се за: 05:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Европейски шампион и световен вицешампион по биатлон за младежи. Това е Благой Тодев – момче от Банско, което една по една постигна целите си в зимните спортове.

„Нямах никакви очаквания за сезона. Надявах се на едно влизане в топ 60 на Световна купа, но изобщо не съм си представял, че ще имам такива резултати. Благодарен съм за цялата подкрепа. Това, което ми се случи в последните два месеца е нещо невероятно“, започна той.

Едва на 20 години му се налага да обиколи повече от половината свят, но това не му пречи да покорява върхове.

„Действително е много трудно, когато заминеш от Европа за Пекин, след което се върнеш отново на Стария континент за два дни и после отскочиш до Америка. Много е тежко за организма, защото той не осъзнава какво се случва. Но колкото и да е трудно, човек трябва да го направим“, заяви Тодев.

Благой е максималист, но въпреки това се радва и реално оценява какво е да си на второто място в света.

„Какъвто и да е цветът на медала, това е Световно първенство и радостта е много голяма. Дори след финала имам една интересна снимка, която показва облекчението от това най-накрая да сбъдна мечтата си да взема медал от такъв голям форум. Доволен съм от всичко, което ми се случи на първенството, макар че не успях да спечеля златото в индивидуалното бягане. Следващата цел е да се представя много добре на състезанията от Световната купа във Финландия, Норвегия и Естония и да успеем да запазим четирите си квоти за следващия сезона“, каза биатлонистът.

Тодев е убеден, че най-доброто предстои, но нито за миг няма намерение да спира да се развива.

„Искам да стрелям като Красимир Янев и да бягам като Владимир Илиев. Това са българите, които много ме вдъхновяват. Мартен Фуркад е пример за типичен биатлонист, разполага с много добра стрелба, технически и тактически много добре подхожда към всеки един старт. Това е човекът, който винаги съм гледал с наслада. Хората, които ме мотивират в момента са 19-21-годишните състезатели, които имат хубави резултати и се опитвам да ги настигна и да ги победя. Това са хората, с които ще се състезавам и за в бъдеще и определено искам да съм по-добър от тях“, категоричен е младокът.

Как започва всичко и защо е нужно време биатлонът и Благой да се харесат:

„В началото започнах със ски-бягане. Две години, след като практикувах този спорт, тогавашният ми треньор се отказа и трябваше да се насоча към биатлона не по мой избор, а по негово желание. Моят треньор в Георги Джолев, който наскоро почина, ми показа всичко в този спорт. Не го правех със желание, но след един момент, когато ставах 6-7 на състезания, се стегнах и затова съм на сегашното си ниво“, разясни състезателят ни в биатлона.

Ниво, което не променя момчето от Банско. То решава да продаде толкова ценния си европейски златен медал, за да подпомогне лечението на болна жена.

„Успяхме да съберем около 25 000 лева от всички неща, които дадох на търг – златният медал и три от състезателните номера, с които взех участие на Олимпийските игри в Пекин. Направих го защото съм добър човек и това не направи много щастлив“, сподели Тодев.

Друго, което го прави щастлив в малкото свободно време е футболът.

„Фен съм на Арсенал. Благодаря на фенклуба на Арсенал в България, че ми подариха билет за мач на тима на „Емирейтс Стейдиъм“. Това ще бъде невероятно преживяване за мен. Обичам да чета и книги. През последните месеци осъзнах това си мое хоби. Надявам се все по-често да се срещаме само за хубави неща“, завърши Благой Тодев участието си в „Арена спорт“.

Автор: Илия Илиев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изписаха Михайло - първото бебе бежанец, родено у нас
Изписаха Михайло - първото бебе бежанец, родено у нас
БЧК изпраща още 2 камиона с хуманитарна помощ за Украйна
БЧК изпраща още 2 камиона с хуманитарна помощ за Украйна