НОВИНИ

Близо 20 световни премиери има в програмата на „София филм фест“

киносалон
Снимка: pixabay.com/
bnt avatar logo
от БНТ
16:13, 27.02.2024
Чете се за: 03:02 мин.
Още
Слушай новината

Близо 20 световни премиери има в програмата на „София филм фест“. Това съобщават организаторите от „Арт фест“.

Сред филмите, които предстои да бъдат показани за първи път пред публика, са пълнометражният дебют на Яна Лекарска „Защото обичам лошото време“ (България), „Африканска звезда“ (Кипър) от Адонис Флоридес, „Балканска черна кутия“ (България) на Цветан Драгнев, „Когато си на 17“ (Грузия-Германия) на Георги Мухадзе и девет филма от конкурса за български късометражен филм.

Световна премиера ще има още на копродукцията на Сърбия, Молдова и България „Мегдан: Между водата и огъня“ на режисьора Тодор Чапкънов. Филмът разказва история на бивш състезател по водна топка, който иска да спаси отбора си, славата му и да запази традициите на своята общност. Сценарият е дело на Алекса Баласевич, който е и един от продуцентите на филма.

„Ретроспект“ на Стивън Люис Симпсън е друго заглавие, чиято световна премиера е в рамките на „София филм фест“. Филмът е сниман и продуциран изцяло в България, съобщават от „Арт фест“. В него участват самият Стивън Люис Симпсън, Симеон Алексиев, Юлия Йорданова, Иво Игнатов, Стефан Попов, Елена Кабасакалова.

Сред филмите със световна премиера на тазгодишния фестивал е също „Караганда“ на американския режисьор Макс Уайсбърг, в който участва актьорът и член на международното жури Димитър Маринов. След като унищожава руска военновъздушна база при провалена оръжейна сделка, главният герой - Владимир, гангстер от Бруклин, трябва да оцелее в последвалата война с мафията и да опази семейството си. Маринов е в ролята на мафиотски бос, собственик на заведение на първа линия в Брайтън Бийч, посочват от екипа на фестивала. Актьорът ще участва и в премиерата на късометражния „Сельодка“ на американската режисьорка Милана Вайнтруб.

„Диво желание“ (Израел-Словения) също предстои да има премиера на „София филм фест“. Режисьор е Шарон Бар-Зив, а една от главните роли изпълнява Самуел Финци. Сред останалите заглавия, които ще бъдат показани за първи път пред публиката на кинофорума, са документалната продукция „Монолит бенд“ на сценаристите и режисьори Димитър Илчев и Александра Чакърова, „Пулсиращи тепета“ на сценаристите и режисьори Тодор Башиянов и Тодор Карагяуров.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пеп Гуардиола заля с похвали Шаби Алонсо
Пеп Гуардиола заля с похвали Шаби Алонсо
Масови проверки на тирове в Бургас: Полицията установи близо 200 нарушения
Масови проверки на тирове в Бургас: Полицията установи близо 200 нарушения