НОВИНИ

Близо 500 са вече леглата за пациенти с COVID-19 в област Русе

русенският университет обучава лекарски асистенти
bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 23.11.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

От днес капацитетът за лечение на пациенти с COVID-19 в двете университетски болници в Русе е допълнително увеличен, съобщиха от Областния оперативен щаб в крайдунавския град.

Малко повече от половината от всички легла в УМБАЛ „Канев“ са предназначени за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. Така най-голямата болница и съответно една от най-натоварените в областта разполага с 273 неинтензивни легла за пациенти с коронавирус и 12 реанимационни. Към момента там се лекуват 235 души, 16 от които са в интензивно отделение.

В УМБАЛ „Медика Русе“ има 110 легла, като 9 са предназначени за интензивни грижи. Въпреки това там сега се лекуват 135 пациенти, като 10 от тях са в реанимация.

В останалите три болници, където се лекуват пациенти с COVID-19 има 104 легла, но по-голямата част от тях е заета.

Така леглата за пациенти с коронавирусна инфекция в региона станаха 499, като 21 от тях са предназначени за реанимационни грижи. Към момента на лечение се намират общо 463-ма души, като 26 от тях са на интензивно лечение.

100 нарушения на противоепидемичните мерки в Русе за седмица

По последни данни свободните легла за момента в областта са 75, като 54 от тях са в УМБАЛ „Канев“ и 21 в Комплексния онкологичен център. Те са само за пациенти, за които няма нужда от преминаване на командно дишане.

„Въпреки че интензивните легла са по-малко от пациентите, имащи необходимост от подобен тип лечение, то медиците правят всичко възможно по силите си да осигурят адекватно лечение за всеки един нуждаещ се, както и да няма върнати пациенти, които трябва да бъдат хоспитализирани“, коментираха от Областния щаб.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медиците от болницата в Севлиево с емоционален призив за помощ
Медиците от болницата в Севлиево с емоционален призив за помощ
Посланикът на България в Съвета на Европа: Окончателната оценка на Венецианската комисия може да се очаква през декември
Посланикът на България в Съвета на Европа: Окончателната оценка на Венецианската комисия може да се очаква през декември