НОВИНИ

Блокади на няколко места в страната заради протеста на превозвачите. Какви са исканията им?

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
17:40, 10.05.2022
Чете се за: 05:12 мин.
У нас
Слушай новината

Превозвачите се обединиха в национален протест и блокираха движението на много места в страната.

В София протестиращите не бяха допуснати в центъра и проведоха протеста си на автомагистрала "Тракия" на входа към София.

От рано сутринта превозвачите дойдоха на АМ "Тракия" на входа на София. Към 10.30 ч. стана ясно, че няма да бъдат допуснати в центъра на столицата. След преглед на много документи стана ясно, че те имат разрешение за протестно шествие, но и за него не бяха допуснати.

В крайна сметка превозвачите се отказаха от заявените ежедневни протести до 18 май, но заявиха, че на 18 май ще има още по-голям национален протест, който ще бъде подкрепен от таксиметровите шофьори, автобусните превозвачи.

Превозвачите започнаха националния протест с очакване да получат отговор на основните си искания: намаляване на акциза на горивата с 50%, отпадане на биокомпонентата, както и отлагане на планираното разширяване на толсистемата.

В четвъртък те напуснаха със скандал срещата с премиера Кирил Петков, на която трябваше да се обсъдят мерки срещу поскъпването на горивата. И до днес диалог с правителството няма.

"В момента с правителството се движим по две успоредни линии и не знам дали някъде напред ще има пресечна точка. Това виждаме ние", каза Йордан Арабаджиев, Съюз на международните превозвачи.

"Нашите искания са изцяло икономически, ние политически искания нямаме и съзнаваме, че рано или късно, за да ги постигнем, трябва да седнем на масата на преговорите", каза Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи в България.

Към 10.30 ч. стана ясно, че превозвачите няма да бъдат допуснати до центъра на София и те проведоха протеста си на автомагистрала "Тракия" на входа към столицата.

"Ние имаме право на протестно шествие. Това право ни беше отнето по-най грозен, безскрупулен и безпринципен начин. С грубо показване на закона и Конституцията", каза Магдалена Милтенова от Конфедерация на автобусните превозвачи.

"Ще изпратим питане до Европейската комисия за това спазва ли се върховенството на закона в България и когато една голяма социална група иска да протестира законно ли е да й се отнема това право", каза Ангел Джамбазки, евродепутат.

Превозвачите бяха подкрепени и от част от сдруженията на таксиметровите шофьори.

"Ние се включваме плътно към протеста на превозвачите защото техните проблеми с горивата са и наши проблеми, нашите искания са замразяване цените на горивата в рамките на една година", каза Петър Владимиров, Национален таксиметров синдикат.

И от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) подкрепиха протеста. Според работодателите исканията на превозвачите са справедливи и важни за оцеляването на бранша, както и за нормалния живот на хората.

Отговорът на правителството. Регионалният министър Гроздан Караджов на среща с протестиращи в Пловдив заяви, че не предвижда отлагане на новите толтакси, но е готов на допълнителни разговори с превозвачите по темата.

"Ние гледаме европейския пример - 2/3 от събраните суми за толтакси са от тежкотоварния трафик и 1/3 от личните автомобили на всеки един от нас. Това е и формулата, към която се стремим. Към момента 270 млн. събираме от граждани и съответно два пъти по 270 би трябвало да е делът на тежкотоварния трафик", каза Караджов.

"Министър Събев е човекът, който си говори с превозвачите в министерство на транспорта. Предполагам, че той в момента разговаря с тях, ако не аз лично бих го насърчил да разговаря", каза Асен Василев, вицепремиер.

Протести имаше и в много други градове в страната

В Пловдив камиони бяха разположени на три от входните артерии на града и през целия ден движението беше затруднено

Превозвачи от Варна също спряха камионите на ключови пътни артерии в града и затрудниха движението.

В Благоевград протестно шествие затрудни движението по главен път Е-79. Част от трафика беше пренасочен.

В Бургас тирове, автобуси и коли затрудниха движението по възлови улици в града и образуваха километрични задръствания.

Превозвачите отмениха планираните ежедневни протести до 18 май, но заявиха че тогава планират национален протест, подкрепен от още по-голям кръг организации.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Сити обяви трансфера на Ерлинг Холанд
Манчестър Сити обяви трансфера на Ерлинг Холанд
90 състезателки ще участват на Държавното по художествена гимнастика категория Елит
90 състезателки ще участват на Държавното по художествена гимнастика категория Елит