Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

БЛС сезира Етичната комисия за неверни твърдения на доц. Атанас Мангъров

от БНТ
11:41, 20.01.2022
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
номинираха доц атанас мангъров кандидат депутат абв
Слушай новината

Управителният съвет на Български лекарски съюз сезира Столичната комисия по професионална етика във връзка с поредните неверни твърдения и откровени лъжи на доц. Атанас Мангъров, съобщават от БЛС.

Става въпрос за твърденията на доц. Мангъров, изказани в интервю за „Нова телевизия" на 16 януари - "..... тези 564 души, които са починали, са починали, защото са ваксинирани".

Разликата между „починали ваксинирани" и „починали, ЗАЩОТО са ваксинирани" може да е само една дума, но тя прави казаното от доц. Мангъров откровена лъжа. Лъжа, която си "играе" със страховете и притесненията на хората, коментират от лекарския съюз.

"Разпространението на фалшиви твърдения не трябва да остава без последици, а когато те са изречени от лекар е резонно да се замислим дали той е достоен да носи тази титла", казват от Управителния съвет на БЛС.

От съсловната организация допълват, че според единствената достоверна и официалната информация на МЗ и ИАЛ в България няма случай на доказана причинно-следствена връзка между ваксина срещу COVID 19 и смъртен изход.

МЗ: Няма нито един случай на доказана връзка между поставена ваксина срещу ковид и смъртен изход

И още: 9 са случаите от началото на ваксинационната кампания, в които е подозирана връзка между поставяне на ваксина срещу Covid-19 и смъртен изход, като в нито един от тях връзка не е доказана.

В същото предаване доц. Мангъров цитира данни от епикриза на 26 г. мъж от Плевен, за който твърди, че две седмици след ваксинация е бил в интензивното на болницата в Плевен с ДИК синдром и заяви, че има връзка между ваксинацията и последвалото настаняване в болница на младия мъж, добавяйки: "Тези случаи не се съобщават." Твърдение, което отново не корелира с истината, изкривява и информацията и е откровена конспирация, коментират от БЛС.

С изказванията си, подкрепени от псевдонаучни аргументи, доц. Мангъров погазва етичните принципи на лекарската професия, смятат от съсловната организация.

Публичното говорене на лъжи, изречени от медицинско лице, уронва престижа на цялото съсловие, обърква хората, всява страх и насажда агресия сред обществото. През последните дни, като резултат от подобно говорене, станахме свидетели на два случая на нападнати медици в Русенско, допълват от лекарския съюз.

УС на Български лекарски съюз очаква Етичната комисия към Столична лекарска колегия да се произнесе в най-кратки срокове по казуса. Този наш сигнал добавяме към процедурата, която тече в момента.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Горя сервиз за гуми край варненския квартал "Максуда"
Горя сервиз за гуми край варненския квартал "Максуда"
Двама футболисти пристигнаха на проби в Локомотив Пловдив
Двама футболисти пристигнаха на проби в Локомотив Пловдив