БНТ със специална програма за 170 години от рождението на Иван Вазов

от БНТ
16:05, 08.07.2020
Чете се за: 01:07 мин.
Култура

Предаването „Лято с БНТ“ ще отбележи рождението на Иван Вазов на 9 юли със специално празнично издание.

В студиото ще гостуват проф. Валери Стефанов и проф. Милена Кирова - редактор и съставител на сборника „Софийски разкази“, в който са включени 30 Вазови разказа със сюжети от столичния живот. Подредени хронологично, те представят истинска хроника на събитията в българската столица от края на XIX до началото на XX век.

Директорът на Народния театър "Иван Вазов", Мариус Донкин и актрисата и режисьор Бойка Велкова, ще представят спектакъла „О ти, която и да си…“, лиричен колаж за любовта по стихове, писма и спомени на Иван Вазов от Мирела Иванова, както и изложбата пред Народния театър, посветена на поета, която е част от традиционните чествания на Столична община по повод рождението на Вазов.

Ще има и преки включвания от Русе, градът, в който поетът е срещнал съпругата си – Атина Болярска и от град Пловдив, от където зрителите ще могат да проследят тържественото шествие и церемонията пред библиотека „Иван Вазов“.

„Лято с БНТ“ ще покаже и книгата “Иван Вазов и неговите близки” с автор Вера Вазова – дъщеря на генерал Георги Вазов и племенница на народния поет, песни по текстове на Вазов, произведението „Великата рилска пустиня“ и библиотека, събрала творчеството на поета в 300 годишна топола в родния град на Иван Вазов – Сопот.

Режисьорът Борис Радев ще представи своя документалния филм „Театър по време на пандемия, който БНТ ще излъчи в 22.30 същия ден.

Филмът е заснет по поръчка на Народния театър и е завършек на общата кампания с БНТ „Препрочитаме Вазов“, която продължи близо пет месеца. Сценарист е журналистката Аделина Радева, а оператор – Румен Ганев.

С помощта на документални кадри и исторически възстановки, филмът разказва за връзката на народния поет с Народния театър, в който и до днес му се пази място на всяка постановка.

Същевременно, режисьорът търси паралел между епидемията от Испанския грип в началото на 20 век, преживяна от Вазов и сътресенията в съвременния ни живот, предизвикани от разпространението на вируса Covid-19. Така, филмът ги предава фактите от историята, като артефакт на вярата в триумфа на духа над бедствията и страха.

Бъдете с празничния ефир на „Лято с БНТ“ на 9 юли 2020 година.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Задържаха мъж, убил по особено мъчителен и жесток начин жена в Сливен
Задържаха мъж, убил по особено мъчителен и жесток начин жена в Сливен
Баутиста Агут стартира с победа на Тенис турнира в Кицбюел
Баутиста Агут стартира с победа на Тенис турнира в Кицбюел