НОВИНИ

Бойко Борисов: Ако държавите от ЕС имат плат, можем да им шием предпазните облекла

бойко борисов държавите имат плат можем шием предпазните облекла
bnt avatar logo
от БНТ
12:37, 27.03.2020
Чете се за: 01:42 мин.
Политика

Ако държавите от ЕС имат наличен плат, България може да шие и да изнася предпазни облекла. Това стана ясно от думите на министър-председателя Бойко Борисов по време на брифинга в Министерския съвет.

Той каза, че рано сутринта се е обадил австрийският канцлер с молба относно облеклата.

Бойко Борисов, министър-председател: Оказва се, че нашите заводи, нашите облекла много бързо се е разпространило… Буквално Себастиан каза: “Бойко, искам днес да ни дадеш. Моля ти се, свършиха ни облеклата!”. А е Австрия – най-доброто място за живот. /…/ Така че тук ще направим услуга на нашите заводи и кроячници, защото казах, че ако си намерят плат, защото платът е кът – ние си го тъчем в България, имаме огромни възможности да шием облеклата. Така че, ако в ЕС има държави, които имат наличен плат, съответно да го докарат, да им го ушием и да им го изнесем.
Комисията взе решение да ни сертифицират още в понеделник. /…/Около 3 месеца е сертифицирането за подобно нещо, те искат в понеделник. Еврокомисарят по търговията още в понеделник иска да издаде сертификати. Може да си представите в каква криза се намира Европа.

"Взехме решение междудържавно споразумение за закупуването на 1 млн. маски и 50 респиратора директно с държавната компания с решение на МС", добави Борисов.

Тестовете, които към момента са поръчали за ЕК, са 2 вида: PCR тестове - 600 000 бройки и бърз тест 400 000 бройки.

"Ще говоря днес отново с Европейската комисия дали е възможно към този един милион, да прибавим още половин милион от различните модификации", допълни той.

В контекста на препоръките на СЗО е било решено неотложно да се увеличи капацитетът за извършване на тестове, а държавите-членки ще докладват на ЕК за положението.

По някои от спорните за България теми Европейският съвет снощи прие заключения, каза премиерът. Той цитира някои от тях:

4. Твърдо ще противодействаме на дезинформацията с прозрачна, своевременна и основана на факти комуникация за действие.

Той благодари на българските медии, които в настоящата ситуация продължават да отразяват всеки ден събитията.

Бойко Борисов: 5. Призовахме лидерите, Комисията да ускори действията си в подкрепа на осигуряването на неотложно и адекватно предоставяне на оборудване в целия ЕС, което е най-належащия приоритет на въпроса.

"В 6. казваме, че в сътрудничество с промишления сектор Комисията ще направи преглед на запасите, производството и вноса и ще предприеме действия за подобряване на положението. Комисията ще работи активно по съвместните инициативи за обществени поръчки за набавяне на лични предпазни средства, апарати за вентилация и консумативи за тестове. Отправяме искане към Комисията да проучи начините за ускоряване на процедурите в това отношение.

8. В контекста на препоръките на СЗО неотложно трябва да се увеличи капацитетът за извършване на тестове, а държавите-членки ще доказват на Комисията за положението.

В 9. казваме: “Ще направим всичко възможно за подкрепа за научните изследвания да координираме усилията и да потърсим полезни взаимодействия в европейската научна и научно-изследователна общност, за да се достигне максималният потенциал на научните изследвания в целия ЕС. Вече бяха мобилизирани 140 млн. евро за 17 проекта, включителни за ваксини”.

13. “Подкрепяме решителните действия, предприети от ЕЦБ, за да се осигурят благоприятни условия за финансиране във всички страни от еврозоната”.

“Оставам на умниците да коментират”, каза Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още 20 контейнера с италиански отпадъци напуснаха България
Още 20 контейнера с италиански отпадъци напуснаха България
Пикът на разпространение на COVID-19 у нас се очаква около Великден
Пикът на разпространение на COVID-19 у нас се очаква около Великден