НОВИНИ

Бойко Борисов и Слави Трифонов за националите: Така се защитава националното достойнство на България

Борил Гочев
от Борил Гочев
08:33, 27.09.2022
Чете се за: 03:52 мин.
Спорт
бойко борисов слави трифонов националите защитава националното достойнство българия
Слушай новината

Българският национален отбор по футбол записа снощи първата си победа като гост след 4-годишна пауза, надигравайки с минималното 1:0 в Скопие състава на Северна Макония, но двубоят ще бъде запомнен с враждебната обстановка на "Национална Арена Тоше Проески", която бе създадена от феновете на домакините.

Местни привърженици първо освиркаха българския химн, а след това по време на двубоя не спряха да използват нецензурни изрази по адрес на българските футболисти.

Разбира се, причината за това поведение може да се открие в политическото напрежение, което цари между България и Северна Македония, а именно това накара и част от родните политици да вземат отношение по темата.

Бившият министър-председател Бойко Борисов използва профила си във Фейсбук, за да поздрави българските футболисти за "достойното отстояване на нацията" и осъди остро поведението на домакинските фенове.

"Респект към момчетата от националния отбор по футбол на България! Така се отстоява достойнството на нацията ни! Като българин и футболен фен осъждам категорично поругаването на българския химн в началото на мача България - РСМ. За съжаление, с подобни действия съседите ни от Република Северна Македония не показват, че разбират европейските ценности.

Напред, българи-юнаци", написа Борисов.

Лидерът на партия "Има Такъв Народ" Слави Трифонов също похвали "лъвовете" за представянето им и допълни, че освиркванията са плод на "неглижираната омраза на македонците" от страна на българските политици.

"Седя и гледам мача България - Северна Македония, само че гледам празно в телевизора, защото в ушите ми още ехти освиркването на българския химн и крясъците, които въпреки дюдюканията се чуваха много ясно: “Бугари - татари”, “бугарски цигани” и “бугарски пички”.
Това са виковете на благодарност, с които благодарните македонци благодарят на “Продължаваме промяната”, ГЕРБ, ДПС, “Демократична България” и неутралните БСП за това, че ги пуснаха да започнат преговори за членство в ЕС.
Предполагам, че Кирил Петков, Асен Василев, Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ, Христо Иванов и неутралната Корнелия Нинова чуват освиркванията, както и крясъците, защото те са за тях. Защото те неглижираха омразата на македонците и тъжното положение на българите в Северна Македония. Сигурен съм, че чуват благодарността.
Хоп, Десподов вкара гол. Супер. По-добър отговор на цялата простотия от победата, няма.

Чест и почитания, български момчета! За разлика от българските политици, вие защитихте националното достойнство на България. И за мене вече няма значение дали ще се класирате на европейско или световно първенство. Вие спечелихте най-важния мач - за българското достойнство", написа Трифонов в социалните мрежи.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зимният туристически сезон - кои са необходимите антикризисни мерки?
Зимният туристически сезон - кои са необходимите антикризисни мерки?
Енергийният министър: Не се очаква недостиг на газ, прогнозите са за стабилни доставки през отоплителния сезон
Енергийният министър: Не се очаква недостиг на газ, прогнозите са за стабилни доставки през отоплителния сезон