НОВИНИ

Бойко Борисов поиска оставката на кмета на Пловдив Здравко Димитров

bnt avatar logo
от БНТ
11:55, 04.02.2023 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Изненадващо лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставките на кмета на Пловдив - Здравко Димитров, и заместникът му с ресор строителство. Причината – системното несправяне с множество текущи проблеми в Пловдив и липсата на контрол при изпълнението на важни за града проекти. Последният от тях – забавените строителни дейности на стадионите, заради които футболните феновете излязоха на протест.

Бойко Борисов обясни, че е е взел решението да поиска оставката на кмета Здравко Димитров след последния им разговор миналата неделя. Чули се по повод напрежението около стадионите в града, за които са осигурени милиони.

"И му казах да отиде да си оправи бакиите, той ми каза, че излиза в отпуска, щото трябва да си обърне внимание. Аз, брат ми да ми отговори така, ще му поискам оставката незабавно. Ние нямаме инструмент да махнем кмет, освен ако не го направи като морален акт към партията, към всички вас. Има ли някой, който да е против това решение? С болка го казвам, с болка, знаете Зико ми е приятел", заяви Бойко Борисов - лидер на ГЕРБ.

Въпреки приятелството, още през ноември, отново без да присъства Здравко Димитров, Борисов дойде в Пловдив и обяви, че няма да го издигнат за втори кметски мандат. А днес лидерът на ГЕРБ не скри, че е проверил какъв членски внос е платил Здравко Димитров.

"Той си е платил до октомври, щото знаел, че вече няма да е кмет и ноември и декември му се вижда много. Ей така ми отмиля, разбирате ли. В момента напрежението и недоверието е такова, че най-добре е да се дръпне", каза Борисов.

Дали Здравко Димитров ще освободи предсрочно кметския стол, все още не е ясно. Днес той не беше открит за коментар. По-късно, от пресцентъра на общината изпратиха писмо до медиите, в което Димитров посочва, че исканата оставка му идва като гръм от ясно небе и ще обмисля какво да направи. Дебатът за Пловдив не трябва да се води на партийни сбирки, допълва още Димитров. Според него настоящия казус със стадионите на "Ботев" и "Локомотив" се използва за политически цели.

По закон предсрочни избори за кмет не се провеждат, ако остава една година до края на мандата. В случай, че кметът подаде оставка, Общинският съвет трябва да избере негов заместник до следващия местен вот. Ако обаче Здравко Димитров не се вслуша в призива на партийния си лидер и остане на поста, Бойко Борисов призова общинските съветници да намерят начин да упражнят нужния контрол върху дейността на кмета.

Репортер: Деница Торньова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обилен сняг вали на прохода Шипка, предупреждение за сняг и виелици в по-голямата част на страната
Обилен сняг вали на прохода Шипка, предупреждение за сняг и виелици в по-голямата част на страната
Демерджиев: Ако проверките на границата с РСМ протичат с часове, значи декларациите не отговарят на истината
Демерджиев: Ако проверките на границата с РСМ протичат с часове, значи декларациите не отговарят на истината