НОВИНИ

Росен Желязков, ГЕРБ: Новият парламентарен вот надали ще затвори цикъла от серията избори

bnt avatar logo
от БНТ
11:15, 04.02.2023
Чете се за: 03:17 мин.
Политика
Слушай новината

Вотът за 49-о Народно събрание на 2 април е малко вероятно да доведе до край на серията предсрочни избори. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" Росен Желязков от ГЕРБ.

"Дано, но надали новите избори ще затворят цикъла. Заявките, които нашите политически опоненти дават са, че за тях изборите за 49-о Народно събрание са нещо като вестибюл към 50-о НС, което те виждат като транзит към местните избори и затова може би е и тази коалиционна формула. Ние от няколко месеца повтаряме, че ако няма редовен кабинет в рамките на 48-ото НС, пътят към 49-ото и 50-ото е много по-реалистичен. Залогът да има редовно правителство не е заради самото правителство, а за да има работещ парламент", изтъкна той.

Според него работещият модел в тази ситуация е експертно правителство, подобно на проектокабинета "Габровски", а "Демократична България" е логичният партньор на ГЕРБ.

"Дадохме няколко пъти заявка, че за подкрепата на Габровски е важно да участва "Демократична България". Идеологически и исторически тази подкрепа е най-логична, но те избраха друго. Ще търсим не просто коалиция за власт, а формула, която да подкрепи експертно правителство, защото е ясно, че политическия цикъл вече е много кратък, а трябва да се решават проблеми, които да позволят хоризонт поне една година. Във времена на видим и силнопълзящ евроскептицизъм, който има и политическо оглавяване, е важно да мислим много крачки напред, а не да правим тънки политически сметки. Затова ние държим на формулата евроценности и еворпринадлежност", изтъкна Желязков.

Той отхвърли тезата за съществуването на така наречената "хартиена коалиция" между ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход" и изтъкна различията, които ГЕРБ има със социалистите по въпросите за войната в Украйна, предоставянето на на военнотехническа помощ, закупуването на изтребители F-16 и модернизацията на Българската армия.

"Затова не беше възможно с БСП да направим мнозинство, но беше възможно да го направим с ДБ и другите подкрепящи евроатлантизма", изтъкна той.

По въпроса за съдебната реформа Желязков изтъкна, че ГЕРБ се бори да няма намеса на изпълнителната и законодателната власт в съдебната власт извън правилата на демокрацията.

От ГЕРБ са изпратили искане до Конституционния съд за тълкувателно становище по въпроса за мястото на следствието в съдебната власт.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кайри Ървинг поиска да напусне Бруклин Нетс
Кайри Ървинг поиска да напусне Бруклин Нетс
Илияна Йотова: Не би било добър сигнал, ако се стигне до напрежение при честването на Гоце Делчев
Илияна Йотова: Не би било добър сигнал, ако се стигне до напрежение при честването на Гоце Делчев