НОВИНИ

Бойко Рашков: 200 мигранти са отблъснати от границата само тази нощ

Милена Кирова
от Милена Кирова
10:48, 02.09.2021
Чете се за: 06:40 мин.
У нас
живо изслушват рашков заради кадрите полицейско насилие
Слушай новината

Тази нощ са отблъснати около 200 души, които се опитват да влязат у нас. Заловени са 10 - 15 мигранти. Опитват се да преминат, скрити в транспортни средства. Това заяви пред депутатите служебният вътрешен министър Бойко Рашков. В НС го изслушват за мигрантския натиск и охраната на границата.

Ето как Рашков отговори на въпросите на депутатите:

Иван Иванов, БСП: Има ли евакуация и приети ли са в България граждани на Афганистан?

Бойко Рашков: На ниво ЕС се взе решение да се съдейства на афганистански граждани, които са работили за европейските структури в Афганистан, включително и за българското посолство. Взето е решение афганистански гражданин, който много години е работил за българското посолство, да бъде изведен с неговото семейство. 15 души е неговото семейство. Те са транспортирани до Белгия и до България. Настанени са така, че цялото семейство да се чувства добре. Има в Мадрид още една група, която ще бъде транспортирана тук и ще бъдат настанени.

Станислав Анастасов, ДПС: Вие бяхте назначени със заявка за промяната - какво е вашето отношение за строителството на оградата - с пряко договаряне ли трябва да е?

Бойко Рашков: Ние няма да строим ограда на границата. Тя е факт. Ползва се. Тази ограда колкото и критики да отнесе как е построена, има ли хотели до нея, но няма нищо, което да сравняваме, когато е правена оградата до ден днешен. Това, че оградата е направена тогава без поръчка - на един вицепремиер, днес не бива да му се поставя въпрос за нещо преди 4 години. Ако става дума за обект национална сигурност - може да се предвиди изграждането да става ускорено. И не знам защо се поставя въпросът за опазване от югоизток, а не помните кога се направи ремонт на Съдебната палата. Тогава се използваше същия механизъм да се заобиколи закона за обществените поръчки.

Оградното съоръжение е компрометирано и тези ремонти са належащи. МС ще вземе решение за прехвърляне правомощията на областните управители на Главна дирекция "Гранична полиция", за да се планира отстраняването на съответните недостатъци. В момента закона за обществените поръчки не е променен. Тоест оградата може да се ремонтира без да се изисква от закона да се обяви обществена поръчка.

Георги Попов, ИТН: Колко е ръстът на преминаващите, по какви маршрути са, има ли назначени преводачи, има ли финансов ресурс?

Бойко Рашков: Откъм турската страна имаме съоръжение, което възпрепятства в голяма степен. Гръцката страна вече е изградила по границата с Турция такова съоръжение. Има един общ проблем на Гърция и България - там минава река Марица. Тогава когато мигрантите навлязат в Гърция и от там по Марица ако забележат нашите гранични сили се връщат обратно, минават по гръцка територия и избират място за навлизане в България през Родопите. От тази нощ около 200 души са отблъснати, които се опитват да влязат и са заловени 10 - 15 мигранти. Преди дни имаше завишаване на броя. Това денонощие тенденцията е обратна. По-голям е броят на афганистанците отколкото сирийците. Около 3,5 милиона сирийци са в Турция. Правят опит и с транспортни средства. На Капъкуле има опашка от товарни автомобили. Ние не можем да не проверяваме колите. Опитват се да минават скрити в транспортни средства.

ГЕРБ: Каква е позицията и как отстоява правителството нашите червени линии?

Бойко Рашков: Ние няма да се съгласим нашата страна да се превърне в полигон на многобройни представители на етноси.

Иван Иванов , БСП: Каква е координацията на граничните власти на България, Турция и Гърция?

Бойко Рашков: Нерядко се натъкваме на случаи на мигранти, които са пропътували страната и ги залавяме при опит за преминаване на българо-румънската граница. С вашите съседни страни сме в тясна координация. Съдействат си граничните власти.

Ген. Атанас Атанасов, ДБ: Каква организация е създадена от МС за координация на всички структури?

Бойко Рашков: Не сме със скръстени ръце, ангажирали сме всички ведомства. Може да се наложи да включим военни поделения, без да оставаме впечатления в обществото, че водим война с хора, които бягат от един режим. В този мигрантски поток ние не сме гарантирани, че няма да проникнат и терористични елементи. Затова работи и ДАНС.

Ахмед Ахмедов, ДПС: Какви мерки сте приели във връзка с трафика на хора в страната? Къде ще бъдат настанени командированите служители?

Бойко Рашков: Преди мигрантите разчитаха на съдействие от български граждани - оформя се канал от Турция, България и докато не ги изведем. Сега ползват съдействието на чуждите граждани, които вече са намерили статут в нашата страна. Това усложнява проблема с пресичането на канали. Разследват се около 200 лица, които се занимават с тази дейност. За командированите разходът е 30 лева за нощувка със закуска. А що се отнася за онзи, който направи оградата и неговия хотел - "Козирог" се казва хотелът и там имаме настанени служители, няма къде просто.

Арман Бабикян, ИБГНИ: До каква степен службите имат готовност за борба с каналите с опиума?

Бойко Рашков: Службите работят добре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спас Делев пред завръщане в ЦСКА
Спас Делев пред завръщане в ЦСКА
Министър Кацаров: Чакаме становище от ЕМА за третата доза ваксина
Министър Кацаров: Чакаме становище от ЕМА за третата доза ваксина