НОВИНИ

БОК събира младите спортни таланти на България в Осогово и Чепеларе

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
11:35, 15.02.2023
Чете се за: 04:42 мин.
Спорт
бок събира младите спортни таланти българия осогово чепеларе
Снимка: фейкбук страница на БОК
Слушай новината

Две планини ще бъдат домакини на Олимпийския зимен младежки фестивал тази година, който по традиция дава път на спортните таланти на България. Създадената вече традиция и добрата организация са предпоставка, че състезанията в Осогово и в Чепеларе ще се превърнат отново в своеобразни национални първенства за най-малките ни таланти в белите спортове, отбелязва БОК.

Фестивалът започва в Осогово. В курорта, приел преди 10 години стартове за Европейската купа по сноуборд, в петък ще се състоят надпревари в два спорта: алпийски ски и сноуборд. В тях се очаква да участват близо 350 бъдещи звезди на белите дисциплини. Четвъртък, 16 февруари, е ден за пристигане на участниците, вечерта са предвидени техническите конференции. Гигантският слалом ще се състои в петък сутрин на голямата писта, а следобед е сноубордът във Фънпарка. Състезанията ще бъдат в две възрастови групи за алпийците: U14 и U16 и в три за бордистите – U11, U13 и U15 г.

Първи по пистите ще се спуснат талантите в алпийските ски, те ще се състезават на гигантски слалом по пистата „Людмил Янков“. С най-много участници ще бъдат представителите на „Банско“, „Чамкория“ и др. Същия ден тържественото откриване е насрочено за 13.30 ч. след което веднага започват надпреварите в сноуборда. В тях най-многобройни са заявките за участие от клубовете „Бороборд“, „Самоков“ и др.

Втората част на фестивала е на 11 и 12 март в местността Язовира на Пампорово над Чепеларе, където ще се съберат младите ни таланти в биатлона и в ски-бягането. По традиция най-много участници се очакват от клубовете „Сапарева баня“, „Рилски скиор“ и др. Предварителните заявки са за участие на близо 100 биатлонисти. За медалистите във всички спортове са предвидени много награди и призове.

Със състезанията в Осогово и в Чепеларе Българският олимпийски комитет спазва традицията да включва нови и нови национални центрове като домакини на Фестивала. Първите три издания бяха в местността Картала над Благоевград, след това форумът се състоя в Банско, а после се премести над Кюстендил. Ски-зона Осогово бележи силен прогрес в последните години, а доказателство за това са двата старта за европейската купа по слоупстайл, организирани през февруари 2013 г., за които местните хора получиха отлични оценки и много суперлативи от ФИС. От няколко години сред домакините на Фестивала вече се включва и Чепеларе – градът, който даде на България първата и единствена засега олимпийска шампионка в зимните спортове, един от най-прочутите и успешни зимни спортни центрове в страната.

Организатори на зимния фестивал, който се провежда вече 11-а поредна година под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“ са Българският олимпийски комитет и Асоциация „Спорт в свободното време“. И двете организации имат за свой приоритет развитието на спорта сред младите и насърчаването на талантите в ранна възраст. За много от децата това ще бъдат първи стартове през започналата с малко сняг зима.

От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори, участвали в младежки олимпийски игри и в европейските спортни форуми. Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерът ЦСКА с драматично поражение от Берое във волейболната лига
Лидерът ЦСКА с драматично поражение от Берое във волейболната лига
Как Марсилия ще посрещне олимпийския огън през пролетта на 2024 г.
Как Марсилия ще посрещне олимпийския огън през пролетта на 2024 г.