НОВИНИ

Болницата във Велико Търново търси кръводарители

болницата велико търново търси кръводарители
bnt avatar logo
от БНТ
10:12, 20.12.2021 (обновена)
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Отделението по трансфузионна хематология във Велико Търново отправи апел за кръводаряване преди празниците за попълване на резерва на областната болница от кръв и кръвни продукти.

Кръвният център във Велико Търново е единственият в цялата област. За съжаление, инциденти се случват и когато хората празнуват и една банка кръв в такъв момент спасява човешки живот.

"За съжаление, така наречените "безвъзмездни дарители", които не дават конкретно за някого, са доста малко. Особено преди празниците имаме голяма нужда от кръв, тъй като пет дни няма да се работи, а необходимостта от кръв ще бъде голяма. Трябва да имаме запаси, защото не знаем във всеки един момент от какво ще има нужда", казва д-р Милена Мирчева - лекар в отделението по транфузионна хематология в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".

За радост, пред кабинета по трансфузионна хематология случайно срещаме Мартин и Радостина - двама доброволци, които чакат реда си да дарят кръв и казват, че всеки който е здрав, трябва да помага.

"В кабинета на личната лекарка видях листовки, които призовават хората да бъдат кръводарители и реших да се пробвам. Това е най-малкото, което можеш да направиш, без да ти коства нищо, при положение, че сме живи и здрави. Задължително трябва да се включат повече хора, защото всеки може да бъде нуждаещ се, всеки може да попадне в лоша ситуация. Така че трябва да си помагаме", обясни Радостина.

"Първият път беше по молба на мои близки приятели. Чувствам някаква удовлетвореност, не знам, чувството е вътрешно, трудно описуемо. Все още съм здрав, имам възможност и доколкото мога, ще давам и за в бъдеще", споделя и Мартин.

Доктор Мирчева припомня какви са изискванията към доброволците, които искат да дарят кръв:

"За кръводаряване е необходимо да са лица от 18 до 65 годишна възраст. Трябва да са закусили, да са отпочинали, да не приемат лекарства. Могат да кръводаряват хора, които са поставили ваксини, добре е предварително да се обадят, защото след всяка ваксина се спазва определен период след имунизацията, след който вече може да се кръводари. Например за "Пфайзер" и за "Модерна" е хубаво да са минали 48 часа, но за "Астра Зенека" и "Янсен" е хубаво да са минали 28 дни."

Във Великотърновската болница най-остър в момента е дефицитът от кръв от група Б, но проблемите с недостига са за цялата страна и през цялата година.

Хематолозите напомнят, че всяка капка кръв спасява човешки живот.

Репортер: Александра Ничева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК връчи удостоверенията за избора на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент
ЦИК връчи удостоверенията за избора на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент
Задържаха издирвания за убийство от село Боснек
Задържаха издирвания за убийство от село Боснек