НОВИНИ

BONJOUR, LES AMIS!

bonjour les amis
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
14:54, 09.08.2023
Чете се за: 06:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Пари Сен Жермен се тресе. Което не е задължително да е лошо. Парижани от дълги години са властелинът на домашната сцена, макар Монако през 2017-а и още по-изненадващо Лил през 2021-а да показаха, че далеч не е непосилно тимът от столицата да бъде детрониран. Но още в началото на това превю за започващия в петък сезон в Лига 1 да си кажа, че според мен няма как друг отбор освен ПСЖ да е шампион на Франция.

Да се върнем обаче на сътресенията. Лионел Меси вече не е в отбора. Аржентинецът забавлява публиката в Маями от няколко седмици и вече има 7 гола в 4 мача. Неговият финансов брачен съюз с Пари Сен Жермен така и никога не прерастна в пламенна, истинска любов и, честно казано, макар и да звучи невероятно, не съм сигурен, че световният шампион ще липсва особено много на привържениците в столицата. Но проблемите от провалилото се звездно трио Меси-Мбапе-Неймар далеч не се изчерпват с напускането на "Ла Пулга".

В последните дни бразилецът Неймар също категорично изрази желанието си да напусне клуба. Което е болезнен белег за обстановката в съблекалнята и за амбициите на най-големите звезди и имена да останат и да опитат още веднъж да помогнат на отбора най-накрая да спечели Шампионската лига. Всички казват: "не трябват само пари, трябва и харизма, и аура, и история, и любов от феновет". Така е, но и не съвсем. Както видяхме, Манчестър Сити също чакаше дълго, също изля един кладенец с петролни пари за трансфери, но в крайна сметка успя да триумфира в Шампионската лига.

Третият от споменатото някога невероятно трио – Килиан Мбапе – обаче най-много наранява феновете на тима, защото той е французин и още след Мондиала в Русия през 2018 е със статута на суперзвезда. И когато той иска да си тръгне, значи нещата наистина са сбъркани. Или най-малкото не са достатъчно примамливи за футболисти от подобен калибър. За Килиан се получи космическа дори за стандартите на Саудитска Арабия оферта. Говореше се, че всичко с Реал Мадрид е договорено, остава само да се качи на самолета и да се озове в столицата на Испания. Но той продължава да твърди, че ще остане в Париж и за сезон 2023/2024. Което хем е хубава вест за ПСЖ, хем ... не чак толкова. Защото той беше оставен да тренира с "ненужните", и не замина с основните играчи на подготовка и турне. Това неминуемо се отразява както на формата, така и на желанието, което и без друго не е особено грамадно. На всичкото отгоре френският шампион може да изпусне писаното си яйце без пари през следващото лято, когато договорът му изтича и тогава той ще може да си тръгне без в касата да влезе нито един цент. Мбапе все някога ще си тръгне, въпросът е кога.

Сътресения имаше и на треньорския пост, където Кристоф Галтие беше заменен от екстравагантния, но разполагащ с пребогата визитка Луис Енрике. И да повторим вече наученото – всичко освен трета поредна титла за Пари Сен Жермен ще бъде доста странно. Виж, Шампионската лига е друго нещо. И поредният провал там също няма да е сюрприз.

Какво се случва из другите водещи клубове във Франция? Олимпик Марсилия и Монако също си имат нови наставници. За първите това си е традиция в началото на всеки сезон през последните години. На "Стад Велодром" пристигна Марселино, а начело на Монако застана Ади Хютер. Ланс ще играе в Шампионската лига и е повече от любопитно да се види как отборът от северния град ще успява да съчетава задълженията си както на домашната, така и на европейската сцена. Привържениците на Лион пък се надяват, че най-накрая времената от началото на века, когато те бяха доминантната сила в страната ще се завърнат. Въпросните надежди са силно подхранвани от американския милиардер Джон Текстър, който вече управлява клуба чрез Eagle Football Holdings. И нека направим прогноза, че Александър Лаказет ще бъде голмайсторът на първенството. Страсбург пък се побратими с английския Челси. Патрик Виера е новият треньор на клуба, откъдето твърдят, че наистина ще се "братя" с отбора от Лондон, а няма да го захранват с качествени млади играчи. Да видим. Защото е трудно да повярваме, че Страсбург ще подпише с, да речем, Енцо Фернандес за сметка на Челси.

Не на последно място е задължително да споменем, че Лига 1 се променя драстично – за първи път от 2002 година насам в шампионата ще участват само 18, а не 20 отбора. Броят на съставите беше намален, като изпаднаха 4 – Оксер, Аячо, Троа и Анже, а на техните места влязоха само 2 тима – Льо Авър и Мец. Експеримент или повече време за работа и по-успешни изяви на евроучастниците – предстои да разберем!

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цигара предизвика пожар в бързия влак София - Варна
Цигара предизвика пожар в бързия влак София - Варна
Ботев Пд отнесе 5300 лева глоба след четвъртия кръг в Първа лига
Ботев Пд отнесе 5300 лева глоба след четвъртия кръг в Първа лига