НОВИНИ

Борислав Крачанов: Трябва да се подготвим за здрава битка на европейското първенство за жени до 20 г.

Селекционерът на националния отбор на България за жени под 20 години очаква оспорвани срещу на турнира

Борислав Крачанов
Снимка: Българска федерация по волейбол
bnt avatar logo
от БНТ
21:59, 12.04.2024
Чете се за: 03:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Селекционерът на националния отбор на България за жени под 20 години Борислав Крачанов коментира жребия за европейското първенство.

България е съдомакин на шампионата заедно с Ирландия. Надпреварата ще се проведе между 5 и 17 август, като София ще приеме битките от Група I, а Дъблин от Група II. Финалната четворка също ще се проведе в София. Родните волейболистки ще се изправят срещу Турция, Хърватия, Нидерландия, Словения, Испания, Белгия и Швеция.

"На това ниво и възраст всеки може да победи всеки. Групата е доста равностойна. Със сигурност има държави, чийто класирания при жените ги правят на теория фаворити, но в тази възраст силите са много изравнени. Смятам, че попаднахме в прилична група", бяха първите думи на селекционера след жребия.

Турция завърши на второ място на световното първенство за жени под 19 години през миналата година и е един от основните фаворити на предстоящия турнир. България ще се изправи срещу южната ни съседка на Балканското първенство, което ще се проведе между 22 и 26 юли.

"Няма как да избягаме от определени конкуренти. Срещу тях играем добре имаме да им връщаме. Миналата година на Световното те доказаха, че са фаворит, като стигнаха финал", допълни той.

Хърватия и Швеция спечелиха зоналната първа квалификация, а Холандия, Словения, Испания и Белгия достигнаха до финалите след вторите пресявки.

"Не трябва да подценяваме нито един отбор. Нидерландия са много силен тим, Словения, Хърватия също...", добави наставникът.

Дали в помощ на състава ни ще е домакинството на шампионата, ето какво мисли българския селекционер:

"Вкъщи е хубаво да играеш. Определено да играеш пред собствена публика ще ни даде нужната подкрепа и криле, за да надскочим себе си, но от другата страна е и голяма отговорност. Защото всички прожектори са насочени към нас. Надявам се да се подготвим добре и да изиграем добро европейско първенство. Трябва да се подготвим и психологически", категоричен е треньорът на Марица Пловдив.

По регламент на Европейската конфедерация по волейбол (CEV) на този шампионат участват 16 отбора – двата домакина и 14 отбора, които се класират от двете квалификации. В груповата фаза отборите са разделени на две по 8. Те ще играят "всеки срещу всеки", а завършилите на първите две места в крайното класиране продължават напред. Двата отбора от двете групи играят кръстосано в елиминациите.

"Форматът не ми харесва. Убиец е. За малък период от време се играят много мачове. Но ние трябва да се съобразим и да се подготвим за здрава битка. Със сигурност е тежко, но това е за всички отбори. Ние се готвим за това.", поясни специалистът.

Крачанов и неговият щаб вече има план за подготовка, но най-вероятно ще има някои корекции.

"Ще действаме по заложения план. Единствено може би ще променим контролите с Испания, след като се паднахме с тях в една група. Ще търсим друг противник, за да си сверим часовниците", разясни той.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корупцията – точка на пречупване – малтийският журналист Матю Каруана Галиция говори специално за БНТ
Корупцията – точка на пречупване – малтийският журналист Матю Каруана Галиция говори специално за БНТ
Стоян Петров ще играе за златен медал на европейското първенство по бокс за младежи и девойки
Стоян Петров ще играе за златен медал на европейското първенство по бокс за младежи и девойки