НОВИНИ

Борисов инспектира участъка Сливница-Драгоман от АМ "Европа"

борисов инспектира участъка сливница драгоман европа
bnt avatar logo
от БНТ
13:22, 24.04.2020
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

"Много бързо се напредва, а когато дойдохме за първи път – бяха ниви! След месец ще е готово, а на места вече се поставят новите мантинели“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на инспекцията на напредъка по изграждането на автомагистрала "Европа“ в участъка между Сливница и Драгоман. По трасето строителните дейности вървят бързо и се очаква то да бъде завършено предсрочно. При огледа премиерът Борисов бе заедно с вицепремиера Томислав Дончев и заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Министър-председателят Бойко Борисов даде висока оценка на пълната мобилизация, с която строителите на АМ "Европа“ работят в извънредните условия заради COVID-19. Заместник-министър Нанков подчерта, че разплащанията, извършвани от АПИ към фирмите-изпълнители от въвеждането на извънредното положение на 13 март 2020 г. не са спирали, няма забавяне и продължават да се извършват в съответствие с договорите, както и преди наложените заради коронавируса мерки.

"Когато лотовете на магистралата станат готови, който иска ще може да ходи за Нова година в Белград. Вече има и готови мостове! Сега, ако работиш в София и живееш тук, не ти е никакъв проблем с придвижването“, отбеляза премиерът Борисов при инспекцията на трасето в района на Драгоман.

Два са подобектите на автомагистрала "Европа“ от Калотина до Софийския околовръстен път. Дължината на участъка от Калотина до пътен възел „Храбърско“, в който се намира трасето между Драгоман и Сливница, е 16,947 км.

Другият участък е с дължина 14,5 км, който също бе инспектиран от министър-председателя Бойко Борисов. "От каква скала път правим, погледни какво трябва да съборим и го събаряме! Ако е било лесно, досега да са го направили. Затова сега има само две ленти“, изтъкна премиерът Борисов. В момента на трасето от 14,5-километровия участък се изсичат дървета, разрушават се сгради и асфалтови пластове, правят се изкопи, депонира се хумус.

В рамките на инспекцията премиерът Борисов обърна внимание на обявената вчера програма на правителството за подкрепа на микрофирмите за времето на извънредното положение заради COVID-19. "Това са 173 милиона лева и то 100% безвъзмездна помощ“, подчерта министър-председателят.

"Работи се много бързо, за да е налична помощта още в началото на май с практически нулева административна тежест, само на базата на декларация. Няма да караме никой да пише проекти. Това, което се стремим в момента е, да е безхартиено, изцяло по електронен път, като ще се опитаме и сключването на договори да е електронно“, обясни вицепремиерът Томислав Дончев. Той бе категоричен, че целта е във фокуса на програмата да попаднат най-малките фирми, които са и най-уязвими.

"Колегите от Министерството на икономиката работят и за следваща схема на сходна стойност от близо 170 милиона за средни предприятия. Стремим се да стигнем до колкото се може най-голям брой предприятия – надявам се над 20 000“, каза още Томислав Дончев. Той изтъква, че по отношение на разпространението на COVID-19 в краткосрочен план е трудно да бъдем оптимисти, но в средносрочен има белези за оптимизъм. "Европа ще свикне да разчита малко повече на себе си, когато говорим за производство, и тези индустрии, които са в България, имат шанс“, добави вицепремиерът Дончев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фандъкова: В парковете в София ще бъдат направени коридори за разходки
Фандъкова: В парковете в София ще бъдат направени коридори за разходки
ОИК в Благоевград заседава следващата седмица по казуса кмета Румен Томов
ОИК в Благоевград заседава следващата седмица по казуса кмета Румен Томов