НОВИНИ

Ботев Пловдив удържа на натиска на Марибор и се класира за втория квалификационен кръг на Лига Европа

"Канарчетата" завършиха 2:2 на стадион "Людски врът", но благодарение на победата в Пловдив преди седмица с 2:1, си осигуриха среща с Панатинайкос.

ботев пловдив удържа натиска марибор класира втория квалификационен кръг лига европа
Снимка: фейсбук Botev Plovdiv/Ботев Пловдив
bnt avatar logo
от БНТ
23:32, 18.07.2024
Чете се за: 04:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Ботев Пловдив успя да удържи на аванса си от преди една седмица и изхвърли Марибор насред словенска земя. "Канарчетата" завършиха 2:2 на стадион "Людски врът", но благодарение на победата в Пловдив с 2:1, си осигуриха среща с Панатинайкос във втория квалификационен кръг на Лига Европа.

Словенците изравниха общия резултат още в 13-та минута чрез Ян Репас и по всичко личеше, че носителят на Купата на България ще трябва да търси алтернативен вариант да се справи със съпротивата им. Именно това стана в 47-та минута, когато резервата Кристиан Нвачукву вкара за 1:1, а впоследствие направи завършващия пас към Антъни Уджа за 2:1. Марибор стигна до изравнителен гол в 80-та минута чрез Едгар Етиен Буре, но само за това бяха стигнали силите на словенския отбор.

Домакините започнаха по-активно срещата и в шестата минута бяха близо до гол. Йосип Иличич центрира прострелно от пряк свободен удар и Свен Карич засече с глава, изпреварвайки Матвей Игонен, но топката премина над напречната греда.

В 13-та минута Марибор откри резултата. Ян Репас получи пространство да шутира от дъгата на наказателното поле и стреля неспасяемо в долния ляв ъгъл на Игонен за 1:0, като по този начин изравни общия резултат от двата мача.

Носителят на Купата на България опита да отговори и в 37-та минута стигна до първи точен удар. Отправи го Самуел Акере от около 20 метра, но Ажбе Юг нямаше проблеми да улови.

Две минути след подновяването на играта, влезлият като резерва Кристиан Нвачукву оправда шанса, даден му от Душан Керкез и изравни резултата. Лан Видмар сбърка в собствената половина, Антонио Перера изведе нигериеца отляво в наказателното поле и той преодоля Юг с прецизен удар по диагонала в долния ляв ъгъл за 1:1.

Веднага след това Марибор можеше отново да поведе в резултата, но удар на Редван Бурле от въздуха премина покрай вратата на Игонен.

Точно след час игра Ботев осъществи пълен обрат. Този път Нвачукву влезе в ролята на асистент към Антъни Уджа, който засече неспасяемо с левия крак мекото подаване на нигериеца.

Домакините се хвърлиха напред, търсейки изравнителното попадение. Те стигнаха до две добри възможности в 76-та и 79-та минута, но техният момент дойде десет минути преди края на редовното време. След късо изпълнение на корнер топката бе центрирана към Едгар Етиен Буре, който надскочи Константинос Балоянис и от близка дистанция реализира с глава за 2:2.

До края на мача играчите на Анте Шимунджа притиснаха "канарчетата" в търсене на победата. В 88-та минута Игонен успя да спаси нов удар на Буре с глава. Във втората минута от добавеното време изстрел на Репас премина на сантиметри покрай гредата на българския тим. Така Ботев удържа равенството и продължава в надпреварата.

За пловдивчани предстои среща с Панатинайкос. Първият сблъсък ще се играе по програма на 25 юли - четвъртък от 21:00 ч. на Олимпийския стадион в Атина. Реваншът ще бъде на 1 август в Пловдив.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кале Рованперя поведе след първия ден на рали Латвия
Кале Рованперя поведе след първия ден на рали Латвия
Александър Зверев продължава защитата на титлата си в Хамбург
Александър Зверев продължава защитата на титлата си в Хамбург