НОВИНИ

Бременната, задържана за трафик на мигранти, е лекарка. Другият арестуван е издирван от родителите си

bnt avatar logo
от БНТ
13:40, 14.03.2023
Чете се за: 03:55 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Задържаният за трафик на мигранти ефрейтор Димитър Динчев служи във военната авиобаза в Крумово. Преди години срещу него са подавани жалби от бивши негови приятелки, но няма осъдителни присъди, уточни адвокатът му Делчо Джубелиев. Защитникът съобщи, че към момента има достатъчни данни, които да свързват ефрейтора с престъплението, но няма такива, че той ще се укрие и затова сигурно ще бъде обжалвана мярката му за постоянно задържане под стража.

Ефрейтор и бременната му жена са заловени да превозват мигранти

Жената, с която ефрейтор Димчев живее на семейни начала, и която разследващите са задържали, докато е шофирала автомобила с мигранти от Любимец към Хасково, е лекарка от отделението по анестезиология и интензивни грижи в многопрофилна болница „Пловдив“.

От днес и д-р Ирена Персенска, е с повдигнато обвинение за трафик, но понеже е бременна в 7-ия месец не е задържана, но срещу нея има постановена мярка „парична гаранция“ в размер на 5000 лв.

Директорът на болницата д-р Генов заяви за БНТ, че при него не са постъпвали данни, че лекарката ординаторка е залавяна да шофира кола след употреба на наркотици, както днес сутринта съобщи министърът на вътрешните работи Демерджиев.

Задържаната бременна жена, превозваща мигранти, е позната на полицията

Д-р Ирена Персенска е била в болнични заради бременността си, но до момента срещу нея няма подавани никакви оплаквания, а трудовата и дисциплина била на ниво, съобщи още началникът на болницата.

Другият задържан от групата – 25-годишният Георги Божиков, който бе издирван от родителите си, които до днес не знаеха, че е арестуван, се оказа в изпитателен срок на условна присъда.

Неговият адвокат Щерю Царев заяви за БНТ, че въпреки това ще обжалва задържането му пред Военноапелативния съд на 20 март.

25-годишният Георги Божиков от село Труд е в неизвестност от 10 март. Негови близки разпространиха апел в социалните мрежи с молба всеки, който има информация за него да се свърже с майка му. Тя разказа, че на 9 срещу 10 март Георги е бил нощна смяна в предприятието, където работи. Прибрал се е, преоблякъл се е, след което е излязъл. От този момент следите му се губят и семейство няма връзка с него.

От Военноокръжна прокуратура-Пловдив съобщиха, че срещу тримата задържани са повдигнати обвинения за каналджийство.

Както БНТ вече съобщи на 10 март бременната лекарка и 25-годишният Георги Божиков са превозвали 4 сирийци в кола от Любимец до Хасково. В пилотен автомобил до тях се е движил военнослужещият ефрейтор.

Същия ден Божиков е превозвал други четирима сирийци, но колата му се повредила и той ги оставил в хасковския парк Кенана с уговорката да се върне за тях. По тази причина Божиков се озовал в автомобила на бременната лекарка. Мигрантите са пътували към София, те са преминали нелегално през „зелена“ граница с Турция, уточняват от прокуратурата.

Вижте повече в прякото включване на Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мондиал 2026: 40 дни и над 100 мача
Мондиал 2026: 40 дни и над 100 мача
Над 1000 участници от 10 държави ще участват на турнира по таекуондо „Рамус София Оупън“
Над 1000 участници от 10 държави ще участват на турнира по таекуондо „Рамус София Оупън“