НОВИНИ

ВАС: Фишовете по стъклата на колите в Пловдив са незаконни

bnt avatar logo
от БНТ
12:25, 14.03.2023
Чете се за: 02:52 мин.
Регионални
Слушай новината

Глобите с фишове за неправилно паркиране в Пловдив, издадени по общинската наредба, са незаконни. Това става ясно след решение на Върховния административен съд по жалби на двама шофьори.

Според Върховния административен съд фишовете, които се лепят по стъклата на колите в Пловдив са незаконни, тъй като общинската наредба, по която се санкционира, дублира текстове от Закона за движение по пътищата.

"Тези глоби от тук нататък са абсолютно незаконосъобразни, защото имаме наредба, която не е действаща. Наредбата на общината се явява подзаконов нормативен акт и не може да дерогира, отмени Закона за движение по пътищата. Щом е предвидено в ЗДП санкция за същото нарушение, следва да се прилагат нормите на ЗДП", каза адвокатът Стефан Паров.

Именно това решение взимат и в община Пловдив, след като глобите по наредбата падат една след друга в съда.

"Служителите на Общинска полиция със заповед на кмета са управомощени, съгласно закона да налагат санкции по Закона за движение по пътищата", каза Тодор Чонов, зам.-кмет на Пловдив.

Според юристи обаче и това е правен абсурд, тъй като общинските служители нямат компетенциите да налагат глоби, а само могат да констатират нарушенията. Въпреки това шофьорите масово се санкционират по този начин.

"За да бъде отменена една такава глоба, трябва собственикът на моторно превозно средство или ползвателят да направи възражение в 7-дневен срок до актосъставителя или до органа, който е компетентен да издаде наказателното постановление", каза каза адвокатът Стефан Паров.

Юристите на община Пловдив вече подготвят промени в наредбата, които ще им позволят да налагат санкции извън Закона за движение по пътищата.

"А именно кални петна, зелени площи извън парковете, така че да могат нарушителите да бъдат санкционирани по общинската наредба", каза зам.-кметът Тодор Чонов.

Глобите по старата наредба, макар и незаконни обаче, не могат да бъдат обжалвани със задна дата.

Репортер: Деница Торньова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Господинов е първият български писател, номиниран за „Букър“
Георги Господинов е първият български писател, номиниран за „Букър“
Стефка Костадинова: Мисля, че Париж 2024 ще бъде една прекрасна Олимпиада
Стефка Костадинова: Мисля, че Париж 2024 ще бъде една прекрасна Олимпиада