НОВИНИ

Русе да е база за медицински хеликоптери, настояват медиците от дунавския град

bnt avatar logo
от БНТ
09:41, 14.03.2023
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Една от базите за медицински хеликоптери да е в Русе. За това настоява ръководството на една от университетските болници в дунавския град. Мотивът - Русе е стратегически център и има нужда от въздушни линейки за спасяването и транспортирането на пациенти.

Подробности вижте във включването на Пламенка Тонева.

"С изненада разбрахме, че Русе не е планиран като оперативна база. Оперативна база е мястото, където домуват хеликоптерите с екипи от парамедици, лекари, пилоти, диспечерски пункт и т.н. Отделно от това, хеликоптерните площадки е най-разумно да са близо до лечебните заведения. Русе като най-големия дунавски град, като стратегически център, е нужно да има такава база и ако разсъждаваме от гледна точка на националната сигурност", заяви Алис Муртезова, административен директор на УМБАЛ-Русе.

България ще разполага с медицински хеликоптери още през лятото (обобщение)

"Русе е най-големият град на Дунава, разполага с две университетски болници, които могат да окажат всякакъв вид помощ. Русе е печално известен и в статистиката на пътно-транспортните произшествия, мисля че сме на челно място в страната. Трафикът нарасна, може би, около 10 пъти последните години. Всичко това говори достатъчно ясно, че Русе е мястото, където такъм център задължително трябва да има. И не мога да разбера логиката на министерствата, които планират това нещо защо не е предвиден", допълни Цветан Райчинов, председател на районната колегия на Български лекарски съюз.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаната бременна жена, превозваща мигранти, е позната на полицията
Задържаната бременна жена, превозваща мигранти, е позната на полицията
Росен Плевнелиев: Енергийният преход трябва да е справедлив и това е постижимо
Росен Плевнелиев: Енергийният преход трябва да е справедлив и това е постижимо