НОВИНИ

България ще разполага с медицински хеликоптери още през лятото (обобщение)

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
22:03, 22.02.2023
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

До края на годината дългоочакваните медицински хеликоптери ще се включат в спешната помощ в страната. Авиоотряд 28 ще отговаря за новите хеликоптери, които ще излитат от военните ни авиобази. Помощта ще бъде безплатна за всички. Подписан е договор с италианска компания за купуването на 6 медицински хеликоптера, до 10 дни започва и обучението на екипите. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост.

Започва подготовката на екипи и инфраструктура за медицински хеликоптери у нас

Самолетите "Спартан" са едни от най-ценните представители на българската въздушна техника, благодарение на тях у нас бяха спасени десетки животи. Освен пострадали самолетите превозваха и важни органи за трансплантация.

Последният случай, в който "Спартан" участва в животоспасяващата операция е от вчера, когато беше извършена авиомедицинска евакуация на дете от Бургас към София. В началото на януари пък родилка от Силистра беше спасена с държавния "Спартан".

Сега дейността на Спартаните ще бъде почти изцяло заменена от медицинските хеликоптери. Стана ясно, че отговорността по осигуряване на полетите за спешна медицинска помощ по въздух ще бъде прехвърлена от търговското дружество "България Хелимед Сървисис" към Държавния авиационен оператор.

"При положение, че тази дейност касае живота и здравето на хората, тя трябва да бъде извършвана от държавна структура, а не от търговско дружество", каза Христо Алексиев - служебен министър на транспорта и съобщенията.

Първите хеликоптери се очакват до края на годината, но в момента се водят преговори за наемането на два хеликоптера и екипаж, които да започнат работа още от лятото.

"Всички обеднихме усилия така, че още преди получаването на първия хеликоптер, ние да бъдем абсолютно готови с обучени медицински екипи, пилоти, подготовка на хангари и площадки в лечебните заведения, където тези хеликоптери могат да кацат", заяви Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването.

Здравният министър: Надявам се до юни-юли да имаме хеликоптери за спешна помощ

Медицинските хеликоптери, които очакваме и системата за спасяване ХЕМС ще помогнат и на дейността на Планинската спасителна служба, но не много. Причината е, че ХЕМС-хеликоптерите не са машини за издирване, а при мисиите в планината - преди да спасиш някого, трябва да го намериш. Затова на тях им е нужна и другата система - Search and rescue.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров ще играе на централния корт на турнира в Марсилия днес
Григор Димитров ще играе на централния корт на турнира в Марсилия днес
Сабаленка детронира шампионката в Дубай Остапенко за 13-ти пореден успех през 2023 г.
Сабаленка детронира шампионката в Дубай Остапенко за 13-ти пореден успех през 2023 г.