НОВИНИ

Какви са мотивите за отстраняването на шефа на "Ел Би Булгарикум"

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:53, 22.02.2023
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Държавната консолидационна компания уволни назначения преди три месеца с конкурс изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум". Причината - съмнения за финансови нарушения и злоупотреби. В отговор, отстраненият Николай Маринов коментира, че е освободен заради частни интереси и натиск от икономическото министерство.

Три са основните мотиви на Държавната консолидационна компания за отстраняването на изпълнителния директор Николай Маринов. Първо, купуването на нови коли за над 800 000 лева, второ, смяна на доставчика на млечни суровини и, трето, натрупването на много нереализирана продукция.

Николай Маринов, бивш изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум": "Явно са засегнати много интереси, включително тези на въпросните господа, които са ме отстранили, тоест министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и изпълнителния директор на ДКК господин Венцислав Димитров. Аз съм увеличил оборотите с близо 400 000 лева на месец и това се твърди, че е некачествено управление".

ДКК освободи шефа на "Ел Би Булгарикум" заради сигнали за нарушения

Самият Маринов твърди, че всички негови решения са съгласувани не само с борда на "Ел Би Булгарикум", но и с Държавната консолидационна компания. Оттам дори му е оказван натиск.

Николай Маринов: "Имаше чудовищен натиск върху оперативната работа на "Ел Би Булгарикум", бяха постоянни молби, заповеди, разпореждания за назначения на пенсионери, хора на по 70 години за оперативни директори със заплати от забележете 5000 лева".

Потърсихме за коментар Държавната консолидационна компания. Оттам обаче обясниха, че са изпратили своето становище до медиите с причините за уволнението на Маринов.

Новият изпълнителен директор на дружеството, който все още не може да влезе в кабинета си обясни, че досега е бил в съвета на директорите на компанията, гласувал е доверие на Маринов, но после се е усъмнил в работата му.

Владимир Русев, изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум": "Започнаха да валят сигнали от производствената ни база във Видин, че идва суровина на завишени цени, на по високи цени от пазарните с между 30 и 40 стотинки, от доставчик, който е ново дружество и голяма част от тази суровина не е била придружена от необходимите документи, които се изискват".

Финансови проверки в "Ел Би Булгарикум", отстраненият директор и ДКК с взаимни обвинения

Новият директор ще започне и финансова проверка на дружеството. Не е ясно и дали ще се запази намалението на цените на продуктите на млечната компания, които в последния си ден преди уволнението бившия директор намали с 30%.

Владимир Русев: "От днес ще разпоредим финансова ревизия да видим себестойностите, надценките, които можем да си позволим и дали това намаление няма да рефлектира пряко върху увеличаване на негативния резултат за дружеството".

От дружеството уверяват, че продукцията на компанията към момента отговаря на стандартите за качество.

София Секулова, юристконсулт на "Ел Би Булгарикум": "Всички ние служителите милеем за това дружество, изключително ми е болно за тези дискусии, които се провеждат в публичното пространство между субекти, които трудно могат да преценят правдоподобността на фактите, които се излагат".

От Министерството на икономиката предпочетоха да запазят мълчание по случая като уточниха, че не те назначават директорът на млечната компания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандалът с изборните протоколи: Как ще бъдат отчитани резултатите от вота?
Скандалът с изборните протоколи: Как ще бъдат отчитани резултатите от вота?
Мигрантският натиск: Рязък скок на разследванията за каналджийство
Мигрантският натиск: Рязък скок на разследванията за каналджийство