НОВИНИ

Проф. Василиос Макридес пред БНТ за православието и войната - една година по-късно

bnt avatar logo
от БНТ
16:52, 22.02.2023
Чете се за: 02:45 мин.
Русия
Слушай новината

В програмната си реч вчера руският президент Владимир Путин представи войната в Украйна като защита не само на територията, но и на ценностите на Русия. "Не спират атаките срещу нашата култура, срещу Руската православна църква и други традиционни религиозни организации на нашата страна", каза той.

Руският патриарх Кирил също открито защитава войната - това каза в специално интервю за "Светът и ние" проф. Василиос Макридес. Той е преподавател по религия, специалност "Православие" в университета на Ерфурт, Германия. Завършил е теология в Атина и Харвард и е автор на много книги и научни изследвания.

"Доколкото виждаме, няма разлика между официалната позиция на руската държава и позицията на Руската православна църква. Това означава, че патриарх Кирил от Москва и цяла Русия продължават да подкрепят войната. И в последните му изявления това е така. Не говори толкова теоретично, бих казал, колкото в началото, когато говореше метафизично за войната със запада и т.н.. Той не е променил своята позиция за войната. Това се отнася и за преобладаващото мнозинство – или поне така изглежда – от Руската православна църква в самата Русия. Не бих казал, че е имало промяна в тази посока. Не знаем какво се случва в Московската патриаршия в този момент, особено като се има предвид, че един водещ архиерей в ръководството на отдела за външни отношения на Руската православна църква, митрополит Иларион Алфеев, беше отстранен от длъжността си и беше прехвърлен в Унгария. Не сме запознати с предисторията на този инцидент, а митрополит Иларион беше доста мълчалив по отношение на войната в Украйна. Във всеки случай не можем да кажем, че е имало разлика между официалната позиция на Русия и на Руската православна църква по този въпрос", каза проф. Василиос Макридес.

Вижте цялото интервю на Евгения Атанасова с проф. Макридес във видеото

Гледайте повече теми от "Светът и ние"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кабаков ще свири дербито Левски - Лудогорец в Първа лига
Кабаков ще свири дербито Левски - Лудогорец в Първа лига
Силвия Радойска: На женския национален отбор му предстоят много победи и щастливи моменти
Силвия Радойска: На женския национален отбор му предстоят много победи и щастливи моменти