НОВИНИ

Речта на Путин: Обвини Украйна и Запада за началото на войната, Русия излиза от договора "Нов СТАРТ"

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:41, 21.02.2023 (обновена)
12785
Чете се за: 04:45 мин.
По света
Слушай новината

Почти 2 часа продължи годишното обръщение на Владимир Путин към Федералното събрание.

Акцентите - Русия преустановява участието си в Договора за стратегически нападателни оръжия, известен като "Нов СТАРТ". Според него Украйна и Западът са виновни за началото на войната, Русия има отговорност "да унищожи неонацисткия режим в Киев". Русия се бори за гражданите си, според Путин, украинците са "заложници". Не е възможно Русия да бъде победена.

Във връзка с отношенията със САЩ заяви: "Нашите отношения деградираха и това е изцяло заслуга на САЩ. Те започнаха да градят свят само с един господар. Те желаят нашето стратегическо положение".

"Принуден съм да заявя, че Русия преустановява участието си в Договора за стратегически нападателни оръжия. Ще повторя - не излиза от Договора, не, а именно замразява своето участие. Но преди да се върнем към обсъждането на този въпрос, сме длъжни да разберем за себе си - какви претенции имат държави от Северноатлантическия Алианс - като Франция и Великобритания, и как ние ще имаме предвид техните стратегически арсенали, т.е. общия ударен потенциал на Алианса", каза Путин.

"Преди година - с цел защита на хората в наши исторически земи, заради безопасността на нашата страна, за ликвидиране на заплахата, която произтичаше от нацисткия режим в Киев, който взе властта след преврата през 2014 г., беше решено да бъде проведена специална военна операция. Ние - стъпка по-стъпка, внимателно и последователно, ще изпълняваме задачите, които сме си поставили", каза той.

По думите му Русия е "направила всичко възможно, за да реши този проблем с мирни средства".

"Търпеливо водихме преговори за изход от този изключително тежък конфликт. Но зад гърба ни се подготвяше съвсем друг сценарий - обещанията на западните лидери, уверенията им за стремеж към мир в Донбас се превърнаха в жестока лъжа. Ние твърдо отстояваме не само нашите интереси, но и позицията си, че в съвременния свят не може да има разделяне на цивилизовани страни и всички останали. Искам да повторя - те започнаха войната! А ние използвахме и използваме сила, за да я спрем!", заяви Путин.

Русия извика американския посланик в страната Лин Трейси. Официалната причина - САЩ увеличават участието си във воените действия в Украйна. Руското външно министерство обвинява Вашингтон, че снабдява Кив с оръжия и продължава "агресивния курс" на политиката си. В протестната нота, връчена на Трейси САЩ се приканват да деескалират напрежението във войната като "изтеглят оборудването на НАТО" от Украйна.

Залата аплодира президента 53 пъти, 4 пъти - станаха на крака. Думата "Русия" беше спомената 34 пъти, "Запад" - 24, "Украйна" - 19.

В залата се влизаше с еднократен отрицателен тест за COVID-19. Хората нямаха право да влизат с чанти, портфейли, фотоапарати и камери. Всички бяха проверявани от Федералната служба за охрана, въпреки, че по закон депутати и сенатори не подлежат на такава проверка. Беше избрана по-голяма зала, защото бяха поканени участници във войната.

Първите реакции на речта на руския лидер не закъсняха. Според съветник на Зеленски - Михайло Подоляк, речта на Путин е показала, че той е загубил връзка с реалността.

"Това просто беше повторение на станалите вече стандартни мантри срещу Запада, Украйна, неонацизма", каза пък съветник на вътрешния министър на Украйна.

А изказването на Путин, че Украйна е виновна за началото на войната предизвика гняв по улиците на Киев.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Страх в Турция след поредното земетресение, жертвите са най-малко 6
Страх в Турция след поредното земетресение, жертвите са най-малко 6
Почина легендата на Реал Мадрид и почетен президент на клуба Амансио Амаро
Почина легендата на Реал Мадрид и почетен президент на клуба Амансио Амаро