НОВИНИ

Диана Ковачева за вдигането на таксите на мобилните оператори: Не е редно, те са подпомагани от държавата

bnt avatar logo
от БНТ
08:51, 21.02.2023
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Мобилните оператори имат право да индексират цените си спрямо инфлацията, защото в общите условия се казва, че могат. Въпросът е от социална гледна точка дали е редно за втора поредна година да вдигат цените и то сега с цели 15,3% в ситуация, в която инфлацията засяга и хората, а техните доходи не са се повишили. Мобилните оператори обаче са сериозно подпомагани от държавата и трябва да имат социална политика. Това заяви в "Денят започва" омбудсманът Диана Ковачева.

Те са подпомагани са с компенсация за тока, а техните такси към държавата са намалени наполовина, каза Ковачева. По думите ѝ се подготвя тарифа, която все още не е приета от МС, в която държавата подпомага с такси мобилните оператори, за да правят инвестиции, за по-бърз интернет, 5 G и т.н.

"Абсолютно недопустимо и безобразно е безпомощното положение, в което се намират регулаторните органи, които трябва да следят за поведението на монополите", каза Ковачева.

Дали има картел при мобилните оператори трябва да каже Комисията за защита на конкуренцията. Омбудсманът вече е сезирал комисията преди дни, тъй като и трите мобилни оператора вдигат с един и същ процент, по едно и също време цените на мобилните услуги.

По-лошото е, по думите на Ковачева, че КЗП абсолютно отказва да приеме очевидните факти за неравноправни клаузи в договорите на хората. Това са клаузите, които едностранно се налагат от мобилните оператори към потребителите.

За удължаване на ТЕЛК решенията - вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев изказа съболезнования на семейството и близките на Петър Жеков
Президентът Радев изказа съболезнования на семейството и близките на Петър Жеков
Прокуратурата смекчи обвиненията срещу Алек Болдуин по делото за непредумишлено убийство на операторка
Прокуратурата смекчи обвиненията срещу Алек Болдуин по делото за непредумишлено убийство на операторка