НОВИНИ

Финансови проверки в "Ел Би Булгарикум", отстраненият директор и ДКК с взаимни обвинения

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:38, 22.02.2023
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Държавната консолидационна компания освободи изпълнителния директор на млечната компания "Ел Би Булгарикум" Николай Маринов заради подозрения в нарушения, свързани с покупката на автомобили за компанията и презапасяване с млечна суровина, която не може да бъде реализирана заради сравнително краткия срок на годност.

Маринов отправи контраобвинения - според него той е отстранен заради частни интереси, а ДКК е упражнявала политически натиск и се е намесвала неправомерно в работата на дружеството.

За нов изпълнителен директор е назначен досегашният член на борда на директорите на ДКК Владимир Русев, който обяви финансови проверки в "Ел Би Булгарикум".

Пред БНТ Русев заяви, че в качеството му на член на Управителния съвет на ДКК в началото гласувал доверие на отстранения Николай Маринов. След това обаче се появили подозренията - за презапасяването с млечна суровина и покупката на леки автомобили.

"Не беше спазена процедурата - поне три дни от провеждане на събранието, да ни се предоставят материали и да можем да ги обсъдим. За всеки автомобил сме гласували, не знаейки, че цените са с над 22 000 лв. по-високи от пазарните", заяви Владимир Русев.

Според отстранения Николай Маринов сумата за автомобилите е била гласувана от предишното ръководство на "Ел Би Булгарикум".

"Сумата, одобрена от ДКК за тези автомобили, е 850 000 лева. Това включва цистерна, млековоз и два камиона за разносна търговия. Тази завишена сума е предложена от предишното ръководство на "Ел Би Бугларикум" и е гласувана от ДКК", посочи той.

От ДКК засега не застават пред камерата ни. В писмена позиция казват, че са притеснени и уволняват Маринов заради нарушения, които може би той е допуснал. Проверките по случая все още не са приключили.

Подробности вижте във включването на Цветелина Катанска.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барчовски обяви баскетболистите за мача с Румъния утре, контузия извади от състава Станимир Маринов
Барчовски обяви баскетболистите за мача с Румъния утре, контузия извади от състава Станимир Маринов
Книгата "Рицарят на шпагата" разказва за "синята" легенда Стефан Аладжов
Книгата "Рицарят на шпагата" разказва за "синята" легенда Стефан Аладжов