НОВИНИ

Задържаният в Гърция за трагедията край Локорско се съгласил да бъде предаден на българските власти

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:27, 22.02.2023
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Бившият граничен полицай Валентин Христов, който беше задържан в Гърция заради смъртта на 18 нелегални мигранти в изоставен камион край Локорско, се е съгласил да бъде предаден на българските власти, научи "По света и у нас".

От прокуратурата потвърдиха информацията като се позоваха на съобщение на Апелативния съд в Солун.

"Незабавно е изпратен превод на гръцки език на европейската заповед за арест и се надяваме лицето да бъде доведено пред български съд. Сроковете за това зависят от гръцките компетентни съдебни власти. До окончателното произнасяне на съда той ще бъде под арест", каза говорителят на прокуратурата Сийка Милева.

Очаква се Христов да бъде предаден на българските власти през следващите дни или другата седмица.

Подробности вижте във включването на Иво Никодимов.

Тя коментира и сключените споразумения в миналото между прокуратурата и спрягания за тартор на групата, отговорна за трагедията край Локорско - Виктор Кузмов. През 2022 г. той получава присъда "лишаване от свобода" за 5 месеца за каналджийство. Преди това е бил с мярка за неотклонение "задържане под стража", което се приспада от присъдата.

"Реално той е лежал в затвора месец и половина. Малко след това сключва ново споразумение по друго досъдебно производство. Както изисква българският закон, наказанията са кумулирани и той си е изтърпял по-тежкото наказание", каза Милева.

Специално: Кой стои зад незаконния трафик на мигранти, довел до трагедията край Локорско

Тя изтъкна, че политическите твърдения, че прокуратурата сключва предимно споразумения, освен че показват непознаване на законите на страната, не отговарят на истината.

В момента наказанието за каналджийство е затвор до 5 години и глоба от 3000 лв. до 10 000 лв. От прокуратурата призоваха за промяна в закона, която да доведе до по-високи наказания за този вид престъпления.

От държавното обвинение отчетоха драстично увеличение на разследванията и делата, свързани с каналджийство от 2019 г. насам.

Намалява обаче броят на новообразуваните досъдебни производства срещу организирани престъпни групи.

"В същия отчетен период се наблюдава чувствителен спад в постигнатите резултати в борбата с организираната престъпност в частност разкриването на организирани престъпни групи. Този спад, според нас, се дължи на закриването на Специализираната прокуратура, доказала своята ефективност в борбата с организираната престъпност. За 9-месечен период на 2022 г. са новообразувани едва 51 досъдебни производства по направление организирана престъпност. За разлика от 2020 г. когато те са били три пъти повече", посочи тя.

Според Милева това се дължи на закриването на специализираното правосъдие, което прокуратурата определя като "неефективно решение".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавата поема безвъзмездно спешната помощ по въздух чрез правителствения авиоотряд
Държавата поема безвъзмездно спешната помощ по въздух чрез правителствения авиоотряд
МО не отчита опасност от използване на ядрено оръжие от страна на Русия
МО не отчита опасност от използване на ядрено оръжие от страна на Русия