НОВИНИ

Специално: Кой стои зад незаконния трафик на мигранти, довел до трагедията край Локорско

bnt avatar logo
от БНТ
19:55, 21.02.2023
7724
Чете се за: 06:00 мин.
У нас
Слушай новината

Соченият за ръководител на групата за трафик на мигранти със злополучният камион край Локорско е съден още през 1997 година. Виктор Кузмов, който е определян за бизнесмен в Бургас, вече е осъждан за каналджйство. Само пред БНТ говорят близки на Христиан Дунгаров - момчето, което е помогнало с превоза на 52-мата мигранти. Те разказват, че са виждали как той е помагал и с изработването на тайниците.

Криминалното досие на Виктор Кузмов започва да се пише още преди 26 г. Има присъди за представяне на фалшиви документи, осъждан е за хулиганство, за шофиране след употреба на алкохол и шофиране без книжка. Няколко години соченият от разследващите за ръководител на трафика на мигранти се е занимавал с легален бизнес до юли 2021 г., когато е заловен край Чирпан да превозва мигранти.

Месец по-късно отново е задържан за същото престъпление край Елин Пелин. След като изтича 5-месечната му присъда, отново е поел към незаконния трафик на мигранти. Според разследващите не са малко осъществените под негово ръководство курсове, от българо-турската граница към Сърбия. И така до злополучния 17 февруари.

51-годишният Виктор Кузмов се занимавал с интериорен дизайн, преминал е през ресторантьорския бранш, преди да оглави, според разследващите, групата за трафик на мигранти. Справка в Търговския регистър показва, че Кузмов има участие в 7 дружества. Със съседите си обаче от бургаския кв. "Лазур" не е бил много общителен. Те не знаят почти нищо за него.

- Нормален човек го гледам. Излиза с детето си, с жена си. Кара си колата, излиза с документи. Влиза си, тренира си тук във фитнеса, нищо повече.

Според разследването обаче Кузмов е давал всички указания по телефона - откъде да бъдат натоварени мигрантите, какви са трасетата и къде точно да бъдат оставени. Групата се е занимавала с превоз единствено на афганистански бежанци, случайност или не, жената, с която живее също е афганистанка. Трафикът на мигранти не му е непознат, тъй като вече е осъждан за това престъпление. А оказва се, криминалното му минало започва още от 1997 година, когато е заловен да шофира без книжка.

"Бихме могли да кажем, че той е с обременено съдебно минало. Лице с установени трайни престъпни навици, които видно от случилото се, продължава да извършва престъпления от палитрата на Наказателния кодекс. Има наложени ефективни присъди, като последните две от тях са именно за трафика на хора", заяви Мария Маркова, ръководител на Районна прокуратура Бургас.

Осъден е само на 5 месеца затвор, тъй като е сключил споразумение с прокуратурата в Елин Пелин и Чирпан. Изтърпява наказанието си още в ареста, докато чака делото да започне.

"На този човек, ако му беше наложено, нормално, адекватно наказание, ако не беше сключвала прокуратурата споразумение с него, нямаше да бъде на пътя и нямаше да вози тези мигранти. За сравнение ще ви кажа, че двама български каналджии в Гърция за сходно престъпление, бяха осъдени на общо 62 г. затвор", коментира на 20 февруари вътрешният министър Иван Демерджиев.

За да не участва лично в трафикирането на мигрантите, Кузмов е наел шофьора Атанас Атанасов и навигатора му Христиан Дунгаров. 21-годишният Дунгаров, който е бил в камиона и е помагал с превоза на мигранти, живее в къща в село Каблешково, под наем, заедно с майка си и тримата си братя и сестри. Той е помагал и с изграждането на тайниците, казват негови близки.

"Работи като заварчик. Всичко става за пари, не знам как са го измислили това нещо.

- БНТ: Те споделяли ли са за такива намерения?

-Не, обаче съм ги виждал в на Георги гаража. Един път бяха отишъл да ги видя какво правят и те с буса бяха там, да го правят 10 човека, доколкото ги видях.

- БНТ: Ти какво видя?

- Видях, че правят някакви като кутии, както им викат тайник и това е цялата работа, това само видях.

- БНТ: Кога го правиха?

-Преди горе-долу една-две седмици, примерно.

- БНТ: Те казаха ли за какво го правят?

- Не, те дори искаха да ме изгонят оттам", разказа Валентин Жеков, приятел на Христиан.

Собственик на склада, където са изградени тайниците, е Георги Тодоров, който е и основен свидетел по делото. Днес не успяхме да го открием. Камионът е закупен от помориеца Любен Куцаров. Свързахме се с него по телефона, но той категорично отказа да коментира случая.

Вижте прякото включване на Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Животът в пограничните села - местните хора ежедневно се натъкват на мигранти
Животът в пограничните села - местните хора ежедневно се натъкват на мигранти
Няколко пожара горят край пет хисарски села (СНИМКИ)
Няколко пожара горят край пет хисарски села (СНИМКИ)