НОВИНИ

Липсата на тежки присъди - основен проблем в борбата срещу трафика на мигранти (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:24, 21.02.2023
Чете се за: 07:30 мин.
У нас
Слушай новината

Присъдите за каналджийство се оказват хронично ниски. През миналата година образуваните разследвания са 2800. Очевидно работата по тях е вървяла бързо, защото 2100 от тях са приключили с влезли в сила присъди.

И тук идва проблемът. Ефективните наказания затвор са за едва 159 каналджии. Наложени са на подсъдими, които вече са били осъждани. Над 1900 са получили условни наказания или глоби.

Защо присъдите са толкова леки?

Отговорът е в закона. За престъплението, което е незаконен превоз на нелегални мигранти през територията на страната, законът предвижда наказание от 1 до 6 години затвор. Най-често за такава дейност се подбират хора, които имат чисто съдебно минало. Защитата им се възползва и от друга законова възможност.

Когато види, че доказателствата са сигурни, веднага предлагат на клиента си да признае и да получи право на споразумение, което заедно с чистото съдебно минало му гарантира присъда под минималната, т.е. под една година. А споразумението е изгодно за всички - обвиняемият получава ниско наказание, прокурорът приключва случая бързо и без да пише и внася обвинителен акт, съдията също одобрява споразумението в едно кратко съдебно заседание и си спестява най-трудоемката задача - да пише мотиви.

Освен това заради бързото приключване прокурорът получава бонус за бъдеща атестация. За съдията - всяка присъда, която не е отменена или видоизменена - а споразумението е влязла в сила присъда, също е бонус при атестацията.

Ниските присъди за трафик на хора през територията на страната срещнаха критиката на държавния глава.

"Случаят в Локорско много ясно показа, че правораздавателните органи в България трябва да подходят по коренно различен начин към престъпленията от трафик на мигранти. Показателно е, че в други държави за същите престъпления се получават десетки години затвор. А при нас трафикантите, заловени от органите на МВР, но получили споразумение с прокуратурата, получават до 5 месеца", заяви Румен Радев.

Президентът обаче даде положителна оценка на МВР както за действията по задържането на нелегални мигранти, така и за охраната на границата. Държавният глава отбеляза, че въпреки липсата на достатъчно техника и хора от вътрешното министерство през последните месеци са успели да постигнат добри резултати. Според служебния премиер Гълъб Донев справянето с каналджийството е възможно само с по-големи наказания.

"Това може да бъде преодоляно единствено и само с промяна в законодателството, знаете миналата година служебното правителство предложи промяна в НК. НС съответно не прие тези предложения за изменения и допълнения в НК. Надявам се следващото НС да приеме съответните закони, които да имат строгостта на наказанието и да има възпиращ ефект за тези, които извършват такива престъпления", заяви Гълъб Донев.

Според шефката на "Гранична полиция" ниските наказания са направили страната ни особено привлекателна и за каналджиите от други държави. Трафикът на мигранти е печеливш и нискорисков бизнес.

"В Топ 5 на обвиняемите за каналджийство са освен български, турски граждани, сирийски, украински, молдовски, румънски, руски и още една богата палитра от граждани на държави на ЕС, които идват в България с цел да извършат тази престъпна дейност", заяви главен комисар Росица Димитрова, директор на Главна дирекция "Гранична полиция".

Ниските наказания са резултат и на това, че се задържат хора, които извършват незаконен превоз на нелегални мигранти през територията на страната. Престъпление, за което законът предвижда затвор от една до шест години.

"Обикновено тези, които стоят по-назад и никога не излизат на сцената и в съдебните зали, ангажират хора, които са неосъждани. За такава дейност най-често ангажират хора, които са неосъждани", заяви адвокат Людмил Рангелов.

Така с чисто съдебно минало и с две-три добри характеристики присъдите стават условни, а и нерядко наказанието е глоба. Т.нар. босове в сянка обаче все остават недосегаеми, а това са хората, които извършват основното престъпление - нелегалното превеждане през границата.

"По-тежкото, същностното престъпление е превеждането през граница, така - тази дума използва законът. Който преведе лица или лице през граница без разрешение за това или не на определените за това места. Там е истинската, дебелата организация, така да се каже, сериозната. Ако разследването установи, че в преминаването на тези групи участва длъжностно лице, тогава наказанието е от 3 до 12 години", каза адвокат Людмил Рангелов.

Според Рангелов увеличаването на наказанието за трафика през страната няма да даде резултат, ако оперативните действия на МВР и разследващите не бъдат насочени към тези, които организират превеждането през границата.

Житейски и логично погледнато няма как група от 52 мъже със стълба да прескочи оградата и да не бъде забелязана от патрулите, които охраняват границата. Т.е. можем да предположим, че в тази дейност има намесени по един или друг начин длъжностни лица. Тук обаче, не трябва да се пренебрегва и оперативната работа. Хората, които живеят в селата близо до границата виждат и знаят всичко. Все пак това са населени места, където ако нещо се случи в единия край, след секунди за това се знае в другия. Т.е., ако службите искат бързо могат да разберат кой, кога, къде и как подпомага преминаването на границата. А при добър обмен на информация с турските служби може да се стигне и да най-високите нива.

Вижте прякото включване на Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС се готви да се присъедини към Истанбулската конвенция
ЕС се готви да се присъедини към Истанбулската конвенция
Вторник е! Време за Шампионската лига!
Вторник е! Време за Шампионската лига!