НОВИНИ

Бившият премиер на Русия Михаил Касянов пред БНТ: Войната на Путин е провал

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:48, 21.02.2023
Чете се за: 10:05 мин.
По света
Слушай новината

Година след войната живеем в съвсем друг свят, каза в специално интервю за БНТ Михаил Касянов, бивш премиер на Русия, който живее в изгнание от март миналата година.

Михаил Касянов ръководи руското правителство от 2000 до 2004 година. Възход, стабилни икономически показатели и ясно бъдеще за пътя на Русия към демокрацията - така бившият руски премиер описва управлението си. Наречен е от "Форбс" един от "най-ефективните" премиери на Русия. Докато е бил начело на правителството, инициативите му да били подкрепян от президента Путин. След оттеглянето от премиерския пост Касянов и руският държавен глава се разминават във възгледите си. И от служител на режима, Касянов се превръща в негов критик. Основава опозиционна партия, която в момента е обект на преследване от властите. От март миналата година живее в Рига - от съображения за сигурност. Казва, че войната на Путин е провал.

"Ясно е, че година след началото на тази агресия Путин не успя да постигне своите амбициозни цели - смяна на режима в Киев, възстановяване на пропутинския елит, чрез който Украйна да стане сателит и създаването на Малорусия - както самият той се изразява, това означава да отсече Украйна от Азовско и Черно море. Този план не проработи и войната вече премина към фаза, която се нарича "война на изтощаване". Ситуацията е много тежка. Но тази година трябва да бъде решаваща и мисля, че Украйна и украинският народ, който самоотвержено защитава свободата и територията си, ще може да победи".

Колкото и да се опитва властта да убеди руснаците, че нищо не се е променило, колкото и добре да работи пропагандата, Касянов смята, че започва пробуждане - макар и бавно, на руското общество. Най-силно промяната се усеща в т.нар. средна класа - онези, които имаха възможност да планират бъдещето си, да пътуват и да учат в чужбина, казва Касянов.

"Но санкциите вече започнаха да работят и икономиката започна да се свива, хората няма как да не почувстват това. С всеки изминал ден това се засилва. Колкото до останалата част от населението - при това доста голяма част от него, онези които живеят на по една заплата, с ниски доходи - те живееха зле, а сега - още по-зле. НО именно на тях се разчита Путин и режимът му, с неговата стратегия за промиване на мозъците, на заблуждаване на хората, и всички тези басни за заплаха от страна на Америка, НАТО и на Европа. И всичко това - до някаква степен, се приемна от тези хора, които или нямат възможност или не искат да получават алтернативна информация и да формулират~собствено мнение за това какво се случва в страната, или за това, което Путин прави с Украйна. Това е ужасно!, но ние констатираме, че част от руското население е подложено на това, вече е с промити мозъци, заблудено, приспано, и подкрепя Путин и агресията му. Но този процес се променя", заяви Михаил Касянов, премиер на Русия.

Как се промени Путин, как се стигна дотам, че да започне пълномащабна война?

"Това са двама съвършено различни Путин. Бях премиер през първите 4 години от първия мандат на Путин като президент. Тогава той беше коренно различен човек. Нямаше никакви признаци за проява на каквато и да било агресия, особено спрямо съседи. Тогава Путин подкрепяше всички реформи и инициативи, които моят кабинет предлагаше. Успяхме да постигнем много. Малко след това обаче, по време на 2ия си мандат, той се промени напълно, промени политиката си, обърна я на 180 градуса - назад към Съветския съюз. Започнаха и прояви на агресия, наред с промяна на собствеността в полза на приятелите си, които той направи милиардери и олигарси. Т.е. такива, които влияят върху властта и получават от нея. Помним нахлуването в Грузия. Слабата или почти никаква реакция на Запада на тази агресия, помогна на Путин да вземе решение за анексирането на Крим през 2014 г. и войната в Донбас. Ето там се корени промяната на Путин. Той се превърна в това, което е днес - мога да съдя само по кадрите, които по тв, агресивен, без никакви идеи за изграждане на демократична държава с пазарна икономика. Той видимо изпитва носталгия по Съветския съюз, по тогавашния режим. И виждаме, че Путинския режим се държи на страха на хората, чиновниците, които работят във властовите структури... Страх и корупция - това са двата инструмента, двата механизма, с които Путин и обкръжението му държат властта в Русия."

Според Касянов Путин знае, че руската армия не е способна на настъпление и ще се стреми към "замразяване на конфликта". А от изхода на войната ще зависи и бъдещето на Путин като президент.

"Затова стремежът на Путин ще бъде постигнатото до момента, онези територии, които вече са превзети, да останат под руски контрол. Ще има обстрели, ще има унищожение на критическа инфраструктура на Украйна, ще продължи изтощаването на икономиката и на военния потенциал на Украйна. Но всички знаем, че и Украйна се готви за контранастъпление. Ще видим как ще се развие ситуацията".

"Но - още веднъж казвам, ако украинското контранастъпление бъде успешно и имаме освободени територии, това ще изглежда като поражение за Путин. Тогава въпросът за неговото оттегляне може да бъде поставен с пълна сила. Путин сам може да реши този въпрос - този сценарий също не трябва да бъде изключван."

Михаил Касянов казва, че отговорни за Русия, каквато е в момента, и за агресията на Путин са самите руснаци. И уточнява - не виновни, но отговорни.

"Правите сте, че отношението към Русия и руснаците кардинално се промени. И за това си има причини - това е агресията на Путин. Много хора, бих казал справедливо, обвиняват всички руснаци за това, че са го допуснали. Някои се бореха и разбираха до какво може да доведе тази ситуация. Ние не проумявахме степента на агресия, на която Путин е способен. Но разбрахме, че Путинският режим последните около 15 години се трансформира и се превърна в пълна диктатура. И безусловно ние се борихме с това - много хора са в затвора, Борис Немцов е убит, Навални, Иля Яшин е в затвора. Много, в това число и аз, бяхме принудени да заминем за чужбина, за да не попаднем зад решетките... Но всички носим отговорност за това, че Путин е на власт. Ние - разбира се, не сме виновни за убийствата, които Путин извършва, но сме отговорни за ситуацията в страната. И разбира се, ще търсим промяна. Ще можем ли да я постигнем - ще покаже времето."

Колкото до бъдещето на Русия - за него няма съмнение, че то трябва и ще бъде демократично, но за да се случи това, ще бъде необходимо поне десетилетие.

"От гледна точка и на европейската сигурност, а и за за целия свят - безопасната Русия е демократичната Русия. Ако Русия си остане Путинска, проПутинска или ПостПутинска, също толкова агресивна и от нея просто да трябва да се отделяш с все по-висока стена, заплахата не изчезва. Тя ще се трупа и увеличава. Ето защо, аз виждам само един път - това е демократична Русия. Няма да е лесно да се върнем към това. Това, което Путин свърши, ще трябва да се поправя много дълго. За година-две това няма да се случи. За да си върнем и да изградим отново доверието с цивилизования свят ще бъдат необходими поне 10 години, според мен. Ние идеално знаем какво ще трябва да се прави, но докато демократично правителство получи власт, ще трябва още много дълго да се борим".

Цялото интервю вижте във видеото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Янков: Доволен съм, но много ме е яд
Радослав Янков: Доволен съм, но много ме е яд
Ограничават достъпа до Байкушевата мура
Ограничават достъпа до Байкушевата мура