НОВИНИ

Да получиш втори шанс във футбола: Мисията на проекта „БГ футболни проби“

получиш втори шанс футбола мисията проекта bdquoбг футболни пробиldquo
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
16:42, 21.02.2023
Чете се за: 04:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Да получиш втори шанс във футбола. Това е мисията на „БГ футболни проби“ и целия екип, който стои зад проекта.

„За мен проектът стартира като една кауза и всеки път ми е много сантиментално, защото аз лично участвах в първия вариант на проекта и ме скаутираха в Уест Хем. Видях, че работи и затова го пренесох и искам да помогна на нашите деца да имат и те тази възможност. Това, което се случва тук, за втори път го организираме в България. Проектът стартира с еднодневни футболни проби, но във втората година надграждаме и провеждаме едно събитие, което не само дава възможност на децата да бъдат скаутирани, а и да ги научим на много знания, които в някои от нашите школи не се преподават“, заяви пред БНТ Ивайло Крушарски.

Участниците в тези в 5-дневни футболни проби са над 65, а възрастовият диапазор, в който попадат, е от 8 до 22 години.

„Обратната връзка, която получаваме от родителите е благодарността в очите на децата. Когато някои от децата бъдат скаутирани, самите родители не го очакват, но самата радост и благодарността е голяма“, добави Крушарски.

Благодарение на проекта, 3 деца получават покана за проби в гранд от Италия, редица играчи са набелязани и привлечени от българските тимове, а интерес има и от много чуждестранни такива.

„За тези две години има над 67 скаутирани деца. Резултатите говорят сами по себе си за проекта. Всеки един клуб трябва да се замисли и непременно да присъства на нашите футболни проби, защото по малките населени места има много таланти, които не са забелязани, а точно от там тръгват големите звезди“, каза още Ивайло Крушарски.

От организаторите са отправили покана за събитието към всички клубове в България. Един от чуждестранните гости пък е скаут и мениджър на агенцията - „MK SPORT“.

„Идеята e да дойда и да видя с какъв потенциал разполагат футболистите тук. Нямам очаквания към тях самите, защото все още са деца и тепърва има накъде да се развиват. Важно е да им се даде възможност да правят това, което обичат – да играят футбол“, каза пред БНТ мениджър на агенцията „MK SPORT“.

От „БГ футболни проби“ осигуряват на децата не само възможност за тренировка, но и неща които макар да са задължителни основи за футбола днес, не навсякъде съществуват.

„Наели сме топ диетолози да работят с тях, да ги научат как да се хранят, как да се възстановяват, какво суплементи да приемат. Прилагаме хранителен режим на европейски грандове, защото храната е изключително важна за всеки професионален спортист. Прилагаме GPS система, която прави пълно портфолио на всеки един футболист, която ще бъде предоставена на клубовете. Ще има менторинг коучинг, видеоанализи и много други неща. Ние целим да подобрим качествата на тези футболисти да бъдат скаутирани и тяхната игра да премине на следващото ниво“, заяви Крушарски.

За момента има и такса за участие – между 400 и 600 лв., която организаторите с времето и набирането на популярност се надяват да намалее драстично.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екстрадират в Германия бивш служител на колцентър
Екстрадират в Германия бивш служител на колцентър
Черно море се наложи минимално над Черноморец Балчик в контролна среща
Черно море се наложи минимално над Черноморец Балчик в контролна среща