НОВИНИ

НАТО: Русия да преосмисли решението си за излизане от "Нов СТАРТ"

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:32, 21.02.2023 (обновена)
Чете се за: 03:52 мин.
Европа
Слушай новината

НАТО изрази съжаление от решението на Русия да преустанови участието си в Договора за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия, което беше обявено днес от президента Владимир Путин.

Речта на Путин: Обвини Украйна и Запада за началото на войната, Русия излиза от договора "Нов СТАРТ"

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза днес, че през последните години Русия е нарушила или се е оттеглила от ключови споразумения за контрол върху въоръженията. С днешното си решение се разпада цялата архитектура за контрол върху въоръженията, коментира Столтенберг. Той изрази надежда Русия да преосмисли решението си.

Столтенберг се срещна днес с външния министър на Украйна Дмитро Кулеба и с върховния представител на ЕС по сигурността и външните работи. Тримата обсъдиха възможностите за бързо увеличаване на военната помощ за Украйна.

Снимки: БГНЕС

Година след началото на войната не виждаме признаци, че Путин се готви за мир, напротив днес той обяви, че се готви за продължаване на войната, каза Столтенберг. Според него победа за Путин би застрашила сигурността на целия свят. Затова НАТО ще продължи да увеличава подкрепата си за Украйна.

Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО: "Повече ядрени оръжия и по-малко контрол върху въоръженията правят света по-опасно място и това е причината, поради която в НАТО работихме толкова усилено, за да ангажираме Русия по въпроси, свързани с контрола на въоръженията и поради която съюзниците от НАТО подкрепиха "Нов СТАРТ" и поради която призовавам на Русия днес да преразгледа решението си да спре участието си в Договора за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия. Трябва да помним, че това е едно от последните големи споразумения за контрол на въоръженията, които имаме".

Дмитро Кулеба - външен министър на Украйна: "Трябва да сме наясно с факта, че от февруари 2022 г. Украйна и нейните най-близки партньори изпълняват вероятно най-голямата логистична операция след Втората световна война. Зад големите политически решения и изявления стоят милиони въпроси, които трябва да бъдат разрешени. И колкото по-координирани станем, толкова по-скоро украинската армия ще изхвърли руската армия от територията на Украйна и толкова по-скоро ще се възстанови мирът в евроатлантическото пространство. Това е причината да бъдем тук днес".

Жозеп Борел - върховен представител на ЕС по сигурността и външните работи: "Нашата решимост е силна от самото начало и ще продължим така. И мисля, че днешната дискусия беше от решаващо значение за координирането – ключовата дума, която Кулеба каза – за координиране, ускоряване и увеличаване на нашата подкрепа. Това е необходимо, за да накараме върховенството на закона да надделее над правилото на оръжието, правилото на силата, и това е единственият начин Украйна да спечели тази война - да ускорим доставките, да ги увеличим и да координираме по-добре нашата подкрепа".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Румен Радев също отдаде почит на Петър Жеков
Президентът Румен Радев също отдаде почит на Петър Жеков
Радослав Янков завърши 7-ми в паралелния слалом на световното първенство в Грузия
Радослав Янков завърши 7-ми в паралелния слалом на световното първенство в Грузия